Županija

DUNEA-i odobrena tri nova projekta

DUNEA-i odobrena tri nova projekta

Regionalnoj razvojnoj agenciji DUNEA-i su, u okviru Programa transnacionalne suradnje INTERREG Mediteran 2014. – 2020., odobrena tri nova projekta. Ukupno je odobreno 49 projekata, od 375 zaprimljenih projektnih prijedloga.
Na području Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA će provoditi projekte BLUMED, CO-EVOLVE i SHERPA, ukupne vrijednost 4,9 milijuna eura, od čega je za provedbu na području naše županije planiran ukupni iznos od 693.400 eura, odnosno oko 5,2 milijuna kuna.

Projekt ‘Razmjena znanja za energetsku obnovu u zgradama javne uprave’ (engl. SHared knowledge for Energy renovation in buildings by Public Administration) – SHERPA, vrijedan je 3,6 milijuna eura, a proračun DUNEA-e kao partnera iznosi 202.500 eura, od čega su 85 posto bespovratna sredstva EU. Cilj projekta, čiji je nositelj Regija Catalonia, jest ojačati kapacitete javnih uprava na regionalnoj i lokalnoj razini u svrhu poboljšanja i povećanja energetske učinkovitosti u javnim zgradama i smanjenja emisija CO2.

Drugi projekt je ‘Promicanje međusektorske suradnje svih ljudskih aktivnosti i prirodnih sustava za razvoj održivog obalnog i pomorskog turizma’ (engl. Promoting The Co-Evolution Of Human Activities And Natural Systems For The Development Of Sustainable Coastal And Maritime Tourism) CO-EVOLVE. Vrijedan je 3 milijuna eura, od čega je proračun DUNEA-e 215.000 eura. Nositelj projekta je Region of East Macedonia and Thrace (Grčka), a cilj je zaštita i promicanje prirodnih i kulturnih bogatstva Mediterana, unaprjeđenje politike održivog razvoja za učinkovitiju valorizaciju prirodnih resursa i kulturne baštine te razvoj održivog obalnog i pomorskog turizma u MED području.

Treći projekt BLUEMED odnosi se na planiranje/ispitivanje/upravljanje podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja s ciljem razvoja održivog turizma i promocije Plavog rasta u obalnom području i otocima Mediterana. Proračun iznosi 2,8 milijuna eura, a na aktivnosti DUNEA-e otpada 275.900 eura. Glavni cilj je valorizacija i zaštita podmorskih prirodnih i kulturnih nalazišta, a između ostalog se planira izrada multi-disciplinarnih planova za razvoj podvodnih muzeja, ronilačkih parkova i centara za promicanje znanja na četiri pilot područja. Pilot područje za provedbu aktivnosti na prostoru Dubrovačko-neretvanske županije je jedno od podmorskih arheoloških nalazišta ispred Cavtata.

Ugovaranje projekata te početak njihove provedbe očekuje se kroz mjesec dana.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist