Crna kronikaŽupanija

DULIST U SRCU PELJEŠKE TRAGEDIJE Još uvijek se dimi, sve je izgorjelo

DULIST U SRCU PELJEŠKE TRAGEDIJE Još uvijek se dimi, sve je izgorjelo

Sad sam iz stožera Pijavičina, situacija je zasad pod kontrolom. Kod ovog ovdje dijela što je prebacilo prema Janjini, sad je najveća opasnost, jer je nepristupačan teren, dosta je bunkera i pucaju granate, opasno je za ljude i sad je ključno da ne prebaci. Kanader je stigao, a brani se sve skupa na de ide prema Janjini – kazao nam je načelnik Općine Janjina Vlatko Marević, koji zbog požara nije spavao cijelu noć.

 

– Oko Trstenika situacija je nažalost dobra, jer je nažalost sve oko njega izgorilo. Jutros su bila dva kanader i helikoper, a sad je jedan kanader u zraku. Dolaze ljudi iz svih dijelova Hrvatske pomagati, Karlovac, Ogulin, Kaštel Šućurac, ma stvarno iz svih dijelova Hrvatske – napominje Marević.

marevic-nacelnik
Situacija ne jenjava, a zbog požara koji je noćas buknuo iznad Trstenika na Pelješcu noćas oko 3 sata evakuirano je stanovništvo vatrom opkoljenog mjesta. Požar je kako doznajemo buknuo na brdu Sv. Ana poviše mjesta Pijavičino odakle se proširio prema spomeniku koji se zove Tabor te se vatra spustila do samog mjesta Trstenik.

Gospoda Edeska se vratila u kuću u Trsteniku.

– Sve nam je izgorjelo, i masline i loza. Strašno. U 2 i po su došli po nas. Policija nas je odvela u Žuljanu.
Sve me strah da nije i groblje izgorjelo – kroz suze govori gospođa Edeska i prisjeća se priča kako je sličan veliki pozar opustošio sve oko Trstenika 1943., ali ispričali su stariji koji se sječaju kako nikada nije došao blizu kuća. Vatrogasci su sinoć samo branili kuće…

Peljesac-Trstenik--(8)

Podsjetimo, na Pelješcu su u ponedjeljak navečer izbila dva požara u kojima je izgorjelo više od 400 hektara površine, a Trstenik je evakuiran. Kolona automobila na Janjini tek se povremeno propušta. Prizori su stravični, još uvijek se dimi, ali sve je izgorjelo. Ovo je ogromna tragedija za Pelješac… Znaju to obitelji Milina i Mađar.

Trstenik-Peljesac-pozar-(22)

– Čuvali smo djecu. Evakuirali su nas oko dva i pol ujutro, tek smo se jutros vratili. Stradala su mi oba auta, magazin, a požar je ‘liznuo’ i staru kuću…- priča gospođa Milin dok je okupljenih oko nje – cijela obitelj.

Obitelji Berkeš sa troje djece ostala je samo kuća. Gospođa Roža koja se sa suprugom u blizinu Trstenika doselila osamdesetih godina iz Mađarske, kaže kako su spašavali sve što se moglo spasiti. Ali, požar je bio brži… Najviše joj je žao živina, koza, svinja. Konji su joj pobjegli i valjda će se vratiti.

Trstenik-Peljesac-pozar-(16)

Pročitajte još

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist