Koronavirus u Hrvatskoj

[DULIST SA ŽUPANIJSKOG STOŽERA] LAKIĆ: Imamo 22 potvrđena slučaja, ali broj oboljelih je znatno veći

[DULIST SA ŽUPANIJSKOG STOŽERA] LAKIĆ: Imamo 22 potvrđena slučaja, ali broj oboljelih je znatno veći

Ovog utorka održana je redovita sjednica Županijskog stožera za civilnu zaštitu pred Općom bolnicom Dubrovnik. Saznajemo kako je u ovom trenutku u Dubrovačko neretvanskoj županiji broj isti kao jučer – nema novooboljelih, ali je još jedanaest uzoraka na čekanju.

Od 22 zaraženih devet je muškaraca, 13 žena, najmlađa osoba ima 24 godine, najstarija 73, a prosječna dob je 50 godina istaknuo je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić. Inače, on je odgovarajući na pitanje o realnoj brojci istaknuo i to kako je oboljelih zacijelo više od 22, što je jučerašnja brojka.

– Nemoguće je imati nulti rizik bilo koje zarazne bolesti, pogotovo one koja se širi dišnim putem – naglasio je Lakić.

– Želimo smanjiti rizik, cilj je zaštiti bolnicu od preopterećenja, onaj tko ima teže simptome on zove nadležne službe, nitko tko je teže oboljeli neće ostati vani. Moramo biti odgovorni. Ne treba se svi testirati, pratit ćemo naputke Zavoda, Nacionalnog stožera, kako se situacija bude razvijala, tako ćemo postupati – naglasio je Lakić – moramo razdužiti epidemiju, i to tako da stojimo doma!

– Nećemo ostati ‘panično’ bez briseva, uputili smo zahtjev. Čeka se po par tjedana, dobivamo i donacije, idemo dan po dan, zasad je sve u redu i imamo, ali ne možemo neracionalno, po redu, radiit briseve. Kome treba, taj će dobiti briseve – dodatno je pojasnio Lakić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je situacija u županiji ozbilja te da stručnjaci očekujeu da će broj zaraženih rasti. Istaknuo je da se primjećuje veća odgovornost građana u poštivanju propisanih mjera, ali i da, nažalost, u posljednja 24 sata imamo tri nova slučaja kršenja samoizolacije.

-To je apsolutno neprihvatljivo i poručujem tim maloumnim ljudima: prestanite to raditi, prestanite pucati u ljude, Bog će vas kazniti osim što će vas zakon kazniti. Nemojte to raditi, ubijate ljude, pustite ih da imaju svoju šansu preživjeti ovu epidemiju – rekao je Dobroslavić.

Načenik Stožera Joško Cebalo rekao je kako je ukupno analizirano 137 uzoraka, od čega je 22 zaraženih, sedam hospitaliziranih i 15 u kućnoj izolaciji.

-Zahvaljujem svim službama i postrojbama Civilne zaštite, svim zdravstvenim djelatnicima i još jednom apelirao bih na sve sugrađane da ostanu doma i izlaze samo u slučaju nužde. Također, jučer je dvoje američkih državljana napustilo karantenu te se danas u karanteni nalazi samo pet stranih državljanja- rekao je Cebalo.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić istaknuo je kako je sedam hospitaliziranih osoba dobrog općeg stanja te da se nalaze u izolaciji.

-Rade se uzorci za određeni broj vanjskih pacijenata. Svi su uzorci obrađeni, osim jučer poslanih za koje rezultate očekujemo tijekom dana. Što se tiče naših djelatnika, situacija je nepromijenjena. U samoizolaciji je 14 liječnika i 21 medicinska sestra – rekao je Bekić.

Što se tiče preporuka za ljude koji imaju febru ili grlobolju, ravnatelj ZZJZDNŽ Lakić je naglasio kako je u tom slučaju skidanje temperature suportivno, ali je ipak bitnije biti u izolaciji i ne širiti zarazu na druge ljude, bez obzira bilo riječi o koronavirusu, gripi…

– Nema specifične terapije a u slučaju pogoršanja simptoma obavezno treba zvati stručnu službu kako bi se utvrdilo stanje – naglasio je Lakić.

– Ljudi s površnim simptomima po procjeni liječnika nisu trebali ostati u bolnici iako su testirani, oni su poslani u samoizolaciju. Apelira se svima koji su u samoizolaciji da se jave u koronaambulantu gdje će biti procjena je li došlo do pogoršanja – naglasio je pak ravnatelj Bekić.

Bekić je dodao i kako smještaj za prihvat osoba sa slabijim simptomima u novom Studentskog domu dobro napreduje te kako će biti spreman do kraja tjedna. Rekao je kako trenutno imaju ‘kandidate’ koje bi preselili u Studentski dom i hotel Sumratin, ali da ne žele stvarati dva kontaminirana mjesta. Dokle god bolnic amože primiti pacijente to će i činiti, dodao je. Također, naglasio je kako će se poraditi na uvođenju dodatnih Libertasovih linija jer im nisu dovolje jedna ujutro i jedna navečer.

#ostanitedoma!

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist