GradZanimljivosti

DULIST PRVI DONOSI Obnovljena crkva sv. Mihajla otvara se 17. ožujka

DULIST PRVI DONOSI Obnovljena crkva sv. Mihajla otvara se 17. ožujka

Obnovljena stara crkva svetog Mihajla ponovno će otvoriti svoja vrata 17. ožujka nakon radova koji su trajali pune tri godine. Naime, Društvo prijatelja dubrovačke starine je u ožujku 2017. u dogovoru s Dubrovačkom biskupijom i Župom sv. Mihajla naručilo i napravilo projekt rekonstrukcije stare crkve i župne kuće.

DULIST PRVI DONOSI Obnovljena crkva sv. Mihajla otvara se 17. ožujka

Njihovo ponovno otvaranje Lapađani su željno iščekivali, a DuList je dobio priliku prvi ‘zaviriti’ u obnovljenu crkvu i doznati sve važne detalje ovog pothvata koji je bez PDV-a vrijedan 3,6 milijuna kuna. Povodom skorog završetka radova proteklog su se ponedjeljka tako u crkvi na završnom zajedničkom sastanku okupili svi sudionici projekta obnove i to ispred Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić, Lukša Hanza i Renata Andjus, ispred izvođača radova tvrtke cOn teH Đuro Goluža i Marko Mostahinić, nadzorna inženjerka Ivana Mucić, projektantice iz Studija Presjek, Maris Božinović Drobac i Martina Madunović Rozić, restauratorica Vikica Katić Biličić, konzervatori Božena Popić Kurtović, Sanja Radović i Antun Baće te restaurator Denis Vokić koji je, među ostalim, bio zadužen za restauraciju oltarnih slika te ostalih slika koje inače krase zidove crkve.

‘Iznenađenje’ iza oltara

DULIST PRVI DONOSI Obnovljena crkva sv. Mihajla otvara se 17. ožujka

Kako smo doznali u našem obilasku, crkva je u cijelosti obnovljena, rekonstrukcijom je riješen problem velike vlage po zidovima, sanirane su fuge, krovište, kupe kao i drvena konstrukcija vanjskog trijema. Unutrašnjost crkve odiše bjelinom, potrebno je u nju vratiti slike, klupe, bočne kamene ograde, krstionicu koja je trenutno na restauraciji u Zagrebu, a treba svakako ‘srediti’ i oltar. Riječ je o polikromiranom i pozlaćenom kamenu sa štuko profilacijom i ukrasima koji datiraju iz 18. stoljeća. Kako je istaknuo restaurator Denis Vokić u svome izvješću po završetku radova na retablu, otkriveno je da nijedan dio retabla nije drveni, već da se radi o kombinaciji kamenih i štuko dekoracija polikromiranih i pozlaćenih. Drvene su samo police za svijeće i cvijeće ispred predele. Tijekom restauratorskih radova otkriveno je kako je oltar (retabl) u izvornom sloju bio proširen trompe l’oeil oslikom. Naime, upravo su u pozadini zida kod oltara pronađene freske za koje se do sada nije znalo da u crkvi postoje. One će po otvorenju crkve i nakon restauracije ostati vidljive te će dodatno krasiti oltar crkve. Restaurirana je i slika svetog Mihajla, rad Carmela Reggia iz 1805. godine koja se nalazi u samom središtu oltara, ali i poliptih inače iz crkve svetog Vlaha na Gorici na kojem su prikazi Gospe i osam svetaca. U crkvu će se svakako vratiti i kandelabri, vječno svjetlo, dvije kamene pregrade pred oltarom su ostavljene, a s posebnom pažnjom obnovljen je i balatur te se preko njega može ući direktno u kompletno obnovljenu i uređenu staru župnu crkvu gdje je legendarni župnik Mihajla Mato Vodopić napisao Tužnu Jelu. Upravo tu restauriran je i poseban detalj, a to je Vodopićev stol u tehnici bojanog drva i ograda za koji se taj stol veže.

Stiže apostolski nuncij

DULIST PRVI DONOSI Obnovljena crkva sv. Mihajla otvara se 17. ožujka

Inače, kako nam je otkrio župnik Župe sv. Mihajla don Robert Čibarić, u staroj župnoj kući bit će napravljena kuća susreta. Uskoro bi, naglasio je, trebale stići stolice, stolovi, uređena je kuhinja, a u pripremi je i uređenje sale za sastanke. S prednje strane župne kuće nalazit će se dnevni boravak za starije osobe. Župnik Čibarić otkrio nam je i kako datum otvorenja crkve, 17. ožujka ima posebno simboliku. Naime, upravo će tada u Mihajla u posjet stići apostolski nuncij, papin poslanik u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua. — Upoznao sam nuncija 2017. godine kada sam bio gost u njegovoj nuncijaturi. Naši mladi idu za Uskrs u Rim i zamolio sam nuncija da preporuči papi da primi naše mlade, da se zajedno slikaju i imaju zajedničku misu, a usput sam rekao i da bi nam bilo drago da dođe u Dubrovnik što je objeručke prihvatio. Također, biskup Mate Uzinić zaželio je da nuncij bude njegov gost jer biskup slavi 19. ožujka obljetnicu svoga ređenja – rekao nam je don Robert Čibarić.

DULIST PRVI DONOSI Obnovljena crkva sv. Mihajla otvara se 17. ožujka

Također, otkrio nam je kako su pred Župom svetog Mihajla još neki planovi za uređenje pa će se tako od jeseni krenuti u projekt oplemenjivanja prostora ispred crkve.

Foto: Hrvoje Curić

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist