Politika

Dujmović i Kolman pokrenuli inicijativu za izmjenu Zakona o osobnoj iskaznici

Dujmović i Kolman pokrenuli inicijativu za izmjenu Zakona o osobnoj iskaznici

Saborski zastupnik i član Predsjedništva HNS-a, Igor Kolman pokrenut će inicijativu za izmjenom Zakona o osobnoj iskaznici. Na to su ga naveli problemi Pelješčana na koje ga je upozorio predsjednik Dubrovačko-neretvanske županijske organizacije HNS-a, Valentin Dujmović.

Naime, trenutni zakon nalaže kako građani svoju osobnu iskaznicu mogu dobiti jedino u policijskoj postaji koja je nadležna za njihovo mjesto prebivališta, pa i onda kad je ona udaljena više desetaka kilometara od njihova doma.

Koliko to negativno utječe na život tamošnjih stanovnika najbolje govore primjeri Trpnja i Orebića. Trenutno je za Trpanj nadležna 50-ak kilometara udaljena Policijska postaja Ston. Kako autobusi iz Trpnja prema Stonu rijetko voze, točnije kreću rano ujutro i vraćaju se u poslijepodnevnim satima, stanovnici Trpnja u čekanju izgube po nekoliko sati. Oni koji imaju svoj automobil moraju prevaliti sveukupno 100-tinjak kilometara kako bi uputili zahtjev za izdavanjem osobne iskaznice te još toliko kako bi je preuzeli. Iako trajekt iz Trpnja prema Pločama, za kojeg karta košta 15 kuna, vozi tri puta dnevno, a policijska je postaja tek 100-tinjak metara udaljena od pristaništa, stanovnici Trpnja tu ne mogu dobiti svoju osobnu iskaznicu.

Još je bizarnija situacija s Orebićem koji je 60-ak kilometara udaljen od Stona. Naime, iako im je potrebno tek 10-ak minuta za doći do Korčule brodicom, za koju karta košta 12 kuna, stanovnici Orebića u tamošnjoj policijskoj postaji ne mogu dobiti osobnu iskaznicu, jer je to moguće samo u za njih nadležnoj postaji koja se također nalazi u Stonu. No u Stonu zato ne postoji fotograf kod kojeg bi se ti stanovnici mogli slikati za osobnu iskaznicu nego svakako prethodno moraju putovati u Ploče, odnosno Korčulu.
S druge strane, Pelješčani u Korčuli i Pločama mogu bez ikakvih problema izvaditi svoje putovnice, što samo govori o nelogičnostima aktualnog zakona.

Stoga je na inicijativu Valentina Dujmovića, saborski zastupnik Igor Kolman, koji i sam ima trpanjske korijene, uputio pitanje MUP-u o mogućem riješenju ove problematike. U odgovoru kojeg je zastupnicima Hrvatskog sabora poslao ministar Ranko Ostojić istaknuto je kako se taj problem može riješiti jedino mobilnim uredima.

– Problem ishođenja osobnih iskaznica osobama starije životne dobi i osobama čije se mjesto nalazi na većoj udaljenosti od nadležne policijske uprave ili postaje može se olakšati korištenjem mobilnog šalterskog ureda za obavljanje upravnih poslova – stoji u odgovoru kojeg potpisuje ministar Ostojić, a upit zastupnika Kolmana rezultirao je i dolaskom navednog mobilnog ureda koji je nedavno obišao općine Trpanj i Orebić.

No, Dujmović i Kolman ne smatraju povremeni dolazak takvog mobilnog ureda zadovoljavajućim rješenjem za svakodnevni problem Pelješčana, jer osim što su ti posjeti iznimno rijetki, i dalje iziskuju od stanovnika odlazak na Korčulu ili u Ploče kako bi se mogli slikati, a za preuzeti osobne iskaznice opet moraju ići u Ston.

Stoga je Igor Kolman najavio pokretanje inicijative za izmjenom Zakona o osobnoj iskaznici.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist