Zanimljivosti

Duhovna obnova s mladima: Bog nije diktator, nego Bog milosrđa i slobode!

Duhovna obnova s mladima: Bog nije diktator, nego Bog milosrđa i slobode!

Korizmena duhovna za sve volontere i animatore, njihove obitelji, ali i sve druge zainteresirane, koju vodi dr. fra Ante Vučković započela je u subotu 29. ožujka u sportskoj dvorani u Gospinom polju u Dubrovniku.

Ovaj prvi dan okupio je više stotina mladih Dubrovačke biskupije, a njima je prvenstveno i namijenjen, dok je drugi dan (nedjelja, 30. ožujka) predviđen i za sve ostale zainteresirane koji su se prijavili svojim župnicima ili preko internet stranice mladih Dubrovačke biskupije.

Na početku okupljene je pozdravila Ana Marčinko, tajnica Organizacijskog odbora SHKM-a, te zahvalila svim volonterima i animatorima koji su se odazvali pozivu na duhovnu obnovu. Među mladima bio je i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je izrazio svoju radost i zahvalnost za sve mlade uključene u organizaciju SHKM-a u Dubrovniku, no istovremeno ukazao i na nedostatnost samo ljudskih snaga u cijelom tom projektu, te naglasio da je upravo ova duhovna obnova pokazatelj da svi zajedno trebaju Gospodina

Nakon toga fra Ante je održao svoje prvo predavanje. Kazao je da je puno važnije što netko čini, nego što govori, te potaknuo mlade da toga budu svjesni i u svom životu. „Sve ono što nam je važno u životu dolazi iz susreta s bliskim ljudima. Nitko se nije rodio sam, svatko od nas je živi svjedok da se nitko ne rađa sam. U temelju ljudskog života stoji susret, i to susret s drugim ljudima.“, kazao je fra Ante.
Progovorio je i o dubokom povjerenju roditelja Isusa i Marije prema Isusu te da i Isus ima povjerenja u druge ljude, jer je i sam osjetio povjerenje: „To je važno obilježje Boga, Bog nije špijunska služba, nije super CIA, Bog je onaj koji gradi prostor da ljudi mogu biti slobodni. Bog nije diktator, nego Bog milosrđa i slobode, koji se u slobodi želi susresti s čovjekom“.

Program će se danas nastaviti s još dva predavanja, te zabavnim programom u organizaciji animatora i volontera Susreta hrvatske katoličke mladeži, a u kasnim popodnevnim satima bit će i prilika za ispovijed, te euharistijsko slavlje koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Voditelj duhovne obnove prof. dr. sc. fra Ante Vučković, svećenik je Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i prodekan za znanost Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, te je poznati i vrsni propovjednik i voditelj duhovnih obnova. Rođen je 1958. u Sinju. Osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završio je u Sinju, a filozofsko-teološki studij u Makarskoj i Zagrebu, gdje je diplomirao 1984. godine. Poslijediplomski studij filozofije započeo je u Münchenu, na Visokoj filozofskoj školi (Philosophische Hochschule), a nastavio na Papinskom učilištu Antonianum (Pontificio Ateneo Antonianum) u Rimu, gdje je i obranio doktorsku disertaciju.

Pročitajte još

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović