Kultura

Duh djetinjstva Emila Bobanovića Ćolića

Duh djetinjstva Emila Bobanovića Ćolića

U Galeriji Sebastian sinoć je otvorena izložba slika akademskog slikara Emila Bobanovića Ćolića simboličnog naziva Duh djetinjstva.

Autor je izložio 17 slika nastalih zadnje dvije zime u Milanu i Zagrebu.
– Tamo se pođem grijat – rekao nam je.

– Ovo je moja 46 samostalna izložba, a imao sam oko 250 skupnih izložbi. Uvijek mi svaka izložba puno znači. Pokazujem svijetu i ljudima što sam zadnje naslikao, veseli me što ne mogu biti dosadan i vječito isti onda tražim načina da se mijenjam, stoga imam nekoliko tisuća slika u ateljeu –zaključio je.  

– Rođen u Kuni na Peljecu, napojen slikarstvom Medovićevog i Bukovčevog akademizma, slobodom Dulčićevog enformela, zarana je odredio svoj put prema slikasrtvu…. Slike iz serije „Duh djetinjstva“ u mnogome su drugačije od prethodnih radova. Iako su načinjene temperamentnim potezima kistom, kolorit slika je drugačiji. Tamno-plave i crvene boje, s crvenim i bijelim površinama, ne izazivaju osjećaj topline kod promatrača kao raniji gestualni radovi. Kao da je umjetnik želio pokazati neko udaljeno razdoblje i neki neodređeni prostor kako je to sugerirao nazivom ciklusa. Među njima najznačajnija slike je Koraja moje babe Ane  u crveno-modrim tonovima sa značajnim udjelom crne boje koja pridomosi učvršćivanju slike, disciplinirajući gestualnii snažni potrez kistom – istaknuo je povjesničar umjetnosti Marin Ivanović dodavši kako mu je drago što je upravo ovaj slikar otvorio svoju izložbu u Galeriji Sebastian.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist