Aktualno

DUGOGODIŠNJI SAN Dubrovački obrtnici vlastitim sredstvima kupili poslovni prostor u Atlant centru

DUGOGODIŠNJI SAN Dubrovački obrtnici vlastitim sredstvima kupili poslovni prostor u Atlant centru

Udruženje obrtnika Dubrovnik napokon je uspjelo ostvariti svoju dugogodišnju želju. Naime, nakon mnogo godina odricanja i odvajanja novaca, vlastitim su sredstvima kupili novi poslovni prostor i tako su svoj novi dom pronašli unutar 100 ‘kvadrata’ u prizemlju Atlant centra. To što su uspjeli napraviti, ističe predsjednik Udruženja obrtnika Dubrovnik Zlatko Begušić, jedinstven je primjer u Hrvatskoj.

— Ne znam da se ijedno drugo Udruženje obrtnika u Hrvatskoj može pohvaliti da je kupilo poslovni prostor vlastitim novcem, a naš je uspjeh još veći jer smo to uspjeli u Dubrovniku gdje znamo koliko su nekretnine skupe. Udruženje obrtnika već dugi niz godina odvaja novac za kupnju ovog prostora te smo njegovim transparentnim trošenjem u posljednje vrijeme skupili toliko sredstava da smo kupili sto kvadrata u jednom prelijepom ambijentu u Atlant centru. Zahvalio bih svim obrtnicima u Udruženju koji su dali svoje doprinose kako bi Udruženje sada imalo svoj prostor. On će sada u cijelosti služiti našim potrebama, moći ćemo održavati sastanke te organizirati seminare, baviti se raznim aktivnostima poput savjetovanja. Za svakog obrtnika korištenje ovog prostora bit će besplatno, a za one koji nisu obrtnici, a rado bi za nešto koristili naš prostor, naplaćivat ćemo minimalnu svotu. Koja god inicijativa dođe bilo od pročelnika Ceha ugostitelja, trgovaca, frizera, uslužnih djelatnosti, svaki prijedlog bilo koje od sastavnica Udruženja obrtnika moći će se realizirati u ovom prostoru. Čovjek je najsretniji kada ima svoj dom, a dubrovački obrtnici dobili su ga u Atlant centru – istaknuo je za DuList Zlatko Begušić dodavši kako će se svečano otvorenje prostora upriličiti u petak, 8. studenog u 15 sati.

2700 eura po kvadratu

Prostor su uspjeli kupiti, naglašava Begušić, zahvaljujući dobrim odnosima s Atlantskom plovidbom i Atlant centrom te su za to izdvojili 2700 eura po ‘kvadratu’. U novom će prostoru obrtnike dočekivati i nova tajnica Udruženja Martina Krmek, s obzirom da je dosadašnji tajnik Cvijeto Daničić, koji je na toj dužnosti bio 22 godine, u srpnju otišao u mirovinu. Zlatku Begušiću ovo je drugi mandat na čelu Udruženja obrtnika te je zadovoljan što su upravo za njegova mandata uspjeli kupiti novi prostor, ali, i njegovi prethodnici meštar ‘od vaga’ Miho Hendić i zlatar Boris Filičić istaknuli su nam svoje napore oko iznalaženja adekvatnog prostora za njihovu djelatnost.

— Ja sam bio na čelu Udruženja upravo prije Zlatka Begušića. Godinama smo skupljali kako bismo kupili novi prostor gdje bismo mogli djelovati. Izdvajali smo za to namjenski i sad se to napokon ostvarilo. Plaćali smo doprinose te dio odvajali i stavljali na banku. To smo ‘vezivali’, oročili, skupile su se i kamate te mi je drago da je došao trenutak da obrtnici usele u nove prostorije. Prije smo se znali puno više nalaziti na sastancima, ali danas je tempo rada takav da nam to više ne polazi za rukom. Nekoć davno dok sam još bio predsjednik imali smo malu kancelariju u jednoj gradskoj ulici, ali to je ubrzo prodano, a i zlatar Filičić, kojeg sam naslijedio na čelu obrtnika, tada je izgubio svoj prostor za rad te je pošao u mirovinu. Novi prostor u Atlant centru izgleda najprikladniji za sve nas. Imamo i parking iza zgrade, svima nam je lako pristupiti i mislim da će nam to dobro doći – istaknuo je za DuList meštar Miho Hendić.

‘To nam je bio san’

Zlatar Boris Filičić na svojoj je koži također osjetio što znači nemati adekvatan prostor za rad, a čak je izgubio i svoju trgovinu koja se nalazila u sklopu prostora u kojem je Udruženje obrtnika djelovalo za njegova predsjedništva. On nam je pak ispričao kako su se selili iz prostora u prostor još od Jugoslavije.

— Novi prostor bio je san svih obrtnika grada Dubrovnika. U bivšoj Jugoslaviji imali smo jednu sobicu u Ulici svetog Dominika, a nakon toga smo u Hrvatskoj dobili prostor na Širokoj 4. Bio je doduše prilično lijep, međutim, tu je bilo raznih manipulacija i izgubili smo ga. U tom je prostoru djelovala i Udruga roditelja Domovinskog rata, jedan restoran, a i moja butiga. Sve je to izgubljeno. Nakon toga nam je Grad Dubrovnik dao u zakup prostor u Getaldićevoj ulici koji i danas koristimo. Inače, ideja o kupnji prostora, a to bi u stvari bio Dom obrtnika, pojavila se na Upravnom odboru dok sam ja još bio predsjednik, a bio sam na čelu obrtnika tri mandata. Jednoglasno smo donijeli odluku da se uz postojeću mjesečnu članarinu još uplati pet kuna po obrtniku kako bi se malo pomalo uštedjelo za novi prostor. To je bilo u zimu 2007. godine i odluka je jednoglasno potvrđena i na skupštini. Na kraju smo uspjeli skupiti. Ispalo je kao i u onoj poslovici, ‘zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača’ – rekao nam je zlatar Filičić dodavši kako je presretan što su napokon uspjeli realizirati svoj san te kako Udruženje sada ima vlastiti prostor u lijepoj zgradi.

— Inače, Udruženje obrtnika Dubrovnik ne odnosi se samo na Dubrovnik i užu okolicu, već obuhvaća prostor cijele nekadašnje Općine Dubrovnik od Prevlake do Pelješca i sada broji preko dvije tisuće članova. Uvijek sam isticao da je obrtništvo stup i kičma gospodarstva Dubrovnika i Županije jer je ono involvirano u sve pore – od turizma pa do male obiteljske proizvodnje. Jedan ovakav prostor bio je zaista potreban. Zadržat ćemo i prostor u Getaldićevoj ulici jer se nalazi u srcu gradske jezgre, a to nam je potrebno i lokacija svim obrtnicima odgovara. Domom obrtnika postaje novi prostor koji smo kupili – zaključio je zlatar Filičić.

Iz tiskanog idzanja DuLista od 6. studenog 2019. godine

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist