Kultura

Dugi aplauz za maestralnog Ozrena Grabarića

Dugi aplauz za maestralnog Ozrena Grabarića

Mono-opera Dnevnik jednog luđaka skladatelja, scenografa i redatelja Marjana Nećaka u izvedbi maestralnog Ozrena Grabarića uz video Marina Lukanovića, izvedena je sinoć, 12. srpnja na tvrđavi Bokar koja je bila premalena za sve koji su htjeli pogledati ovu višestruko nagrađenu produkciju Moving Music Theatrea iz Bitolja.

Komorni spektakl u trajanju od sat vremena kroz glazbu, video i dramsku izvedbu istražuje izvitoperenu percepciju svijeta jednog činovnika kojeg društvo marginalizira i otpisuje kao nepoželjnog. Predstava je nastala prema istoimenoj pripovijetki N. V. Gogolja koja je jedan od najranijih detaljnih prikaza shizofrenije i to puno prije nego je bolest dobila svoje mjesto i ime u medicini, no ne analizira bolest u medicinskom smislu, već propituje društvo u kojem pojedinac pokušava pronaći smisao vlastitog postojanja, društvenog položaja i identiteta uopće. Predstava je izvedena na engleskom i španjolskom uz titlove na hrvatskom jeziku, a Ozren Grabarić uvjerljivo je prenio ulogu shizofreničara, za što je nagrađen dugotrajnim pljeskom i ovacijama publike pa se glumac tri puta vraćao na poklon.

Dnevnik jednog luđaka prva je od ukupno tri monodrame koje će ovo ljeto u sklopu 70. Igara biti izvedene na tvrđavi Bokar. Iduća je na programu Mistero Buffo Kazališta Grupa i Triko cirkus teatra u režiji Lee Delong 26. srpnja, a zatim i Soba za poglede prema Virginiji Woolf u režiji Marine Petković Liker i Ivane Buljan Legati 17. kolovoza.

Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30% pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30% popusta na suvenire.

Pročitajte još

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist