Aktualno

DUBROVNIK ZASAD BEZ OBOLJELIH Zabilježeno 107 slučajeva gripe, Metković rekorder

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zaključno s 19. prosinca zabilježeno je 107 slučajeva gripe što je ujedno najveća brojka u Hrvatskoj. Prve prijave stižu uglavnom s područja Metkovića (99), rekao je za DuList Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. Zanimljivo, nijedan slučaj nije evidentiran u Dubrovniku i njegovoj neposrednoj okolici.

Posrijedi je tip virusa A, i to podtip A/H1N1/pdm09 (89 posto), dok je u manjem udjelu (11 posto) detektiran podtip A/H3N2Za. Karakteristika ovog virusa teža je klinička slika, objašnjava Ljubić. Izraženi su simptomi poput povišene temperature, opće slabosti i bolovi u mišićima. Bolest nastupa naglo. Moguć je razvoj komplikacija, osobito kod osoba pogođenih kroničnim oboljenjima.

Za sada je gripa detektirana uglavnom među vrtićkom skupinom do šest godina. Možemo reći kako je gripa u 49 tjednu odnijela i prvi život… Riječ je o dječaku iz Metkovića kod kojeg se razvila infekcija sreptokoka sa sepsom. Nažalost, smrt je u ovom slučaju najčešći ishod. Osim djece, najugroženije su osobe od 65 godina, šećerni, plućni, transplantirani, općenito, imunodeficijentni bolesnici. Najbolji način prevencije gripe je cijepljenje, istaknuo je Ljubić.

– Ove godine zabilježili smo pojačan interes u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Cijepili smo do sada šest tisuća osoba. Stižu nam dodatne količine cjepiva. Na zalihi imamo 300, a isporučeno će ih bit još 700. Ovakav odaziv nismo imali u posljednjih šest-sedam godina – govori epidemiolog Ljubić napominjući kako u nadolazećim tjednima se očekuje porast broja zaraženih.

Zbog toga, poručuje, važno je izbjegavati zatvorene prostore gdje borave veće skupine ljudi, obratiti pozornost na održavanje osobne higijene, prvenstveno na temeljito pranje ruku. U obrani organizma od ove teške bolesti dišnih organa pomaže konzumiranje tekućine, unošenje vitamina, fizička aktivnost, ali i svjež zrak. Za one koji sumnjaju kako su zaraženi gripom, savjetuje se mirovanje, snižavanje temperature. Ukoliko ona u roku od dva do tri dana ne padne, uputno je obratiti se liječniku.

Pročitajte još

UZ 25. OBLJETNICU OLUJE Upriličena izložba i predavanje u tvrđavi Imperial

Dulist

‘VIDIMO SE 2021.’ Otkazan i dubrovački triatlon!

Dulist

LOPUDSKO ZDANJE Villa Vilina dobila nove bogate i slavne vlasnike

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija