Grad

DUBROVNIK VISITORS Preko aplikacije provjerite je li u Gradu gužva

DUBROVNIK VISITORS Preko aplikacije provjerite je li u Gradu gužva

Sustav Dubrovnik Visitors nadograđen je aplikacijom za predviđanje broja posjetitelja u povijesnoj jezgri, koju su razvili i pokrenuli Grad Dubrovnik, DURA i startup Enum Software u okviru mjera projekta ‘Poštujmo Grad’ (Respect the City).

Na osnovu strojnog učenja kao posebne grane umjetne inteligencije aplikacija procjenjuje broj ljudi na području povijesne jezgre i kontaktne zone Dubrovnika na odabrani dan te je najkorisnija posjetiteljima kako bi lakše isplanirali svoj dolazak u povijesnu jezgru, ali, ne manje važno, pruža točnu i pravovremenu informaciju građanima kao i svim poslovnim subjektima u planiranju njihovih svakodnevnih, odnosno poslovnih aktivnosti, javljaju iz Grada Dubrovnika.

Dvojezična aplikacija tekstualno i vizualno prepoznaje četiri moguća slučaja: nema gužve (zelena boja), manja gužva (žuta), gužva (narančasta) i jako velika gužva (crvena). U slučaju da sustav predviđa gužvu korisnicima se preporučuje da svoj posjet povijesnoj jezgri planiraju u jutarnjim, kasno poslijepodnevnim ili večernjim satima kako bi imali najbolje iskustvo boravka u Dubrovniku.

-U srži strateškog i multidisciplinarnog projekta ‘Poštujmo Grad’ upravo su informirani posjetitelji i građani, a ova aplikacija koristan je alat u upravljanju turističkim prometom. Naime, za predviđanje broja posjetitelja algoritam koristi različite parametre kao što su broj posjetitelja s brodova na kružnim putovanjima, broj dolazaka i noćenja gostiju u smještajnim kapacitetima, kao i podatke iz vremenske prognoze (prosječna temperatura i količina padalina). Algoritam se sa svakim novim podatkom samostalno osvježava i poboljšava (primjerice, u obzir se uzima sedmodnevna vremenska prognoza) pa tako i predviđanja ‘na kratki rok’ postaju sve točnija – ističu iz Grada Dubrovnika te navode kako je kroz idući stupanj nadogradnje sustava planirana uspostava suradnje s platformama za rezervaciju smještaja na način da se pri individualnim rezervacijama korisniku koji planira svoj dolazak u Dubrovnik ponudi link na kalendar predviđanja kako bi eventualno utjecao na odabir termina boravka, odnosno dolaska.

Pri osmišljavanju aplikacije korištena su iskustva grada prijatelja Venecije koji koristi sličan sustav.

Aplikacija je dostupna na linku www.dubrovnik-visitors.hr/prediction.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist