AktualnoGrad

Dubrovnik u vrhu po prihodima

Dubrovnik u vrhu po prihodima

Adriatic Croatia International Club d..d. (ACI d.d.) u prvih devet mjeseci 2011. godine ostvario je ukupan prihod od 154 milijuna kuna, što je 6 posto više nego lani.

Povećanje, zabilježeno u svim kategorijama poslovnih prihoda, postignuto je unatoč činjenici da nije bilo poskupljenja cijena nautičkih usluga u ACI marinama u ovoj sezoni.

U kategoriji stalnog veza (godišnji ugovori) uprihodovano je 70 milijuna kuna (5 posto više nego lani), u kategoriji mjesečnog veza 5,7 milijuna kuna (12 posto više), u kategoriji tranzitnog veza (odnosno dnevnog veza) 46 milijuna kuna (2 posto više), od zakupa 9,5 milijuna kuna (20 posto više), dok je od ostalih usluga nautičarima uprihodovano 20,4 milijuna kuna (19 posto više nego lani).

Najviše prihode od stalnog veza ostvarile su ACI marine: Split sa 8 milijuna kuna, Dubrovnik sa 7,6 milijuna kuna, Opatija sa 6,7 milijuna kuna, Umag sa 6,7 milijuna kuna, Cres sa 6,5 milijuna kuna, Rovinj sa 5,4 milijuna kuna te Vodice sa 5,1 milijun kuna.

Najviše prihode u kategoriji tranzitnog veza ostvarile su ACI marine: Palmižana sa 6,6 milijuna kuna, Split sa 4,3 milijuna kuna, Dubrovnik sa 4,2 milijuna kuna, Korčula sa 4,1 milijun kuna, Skradin sa 3,3 milijuna kuna, Rovinj sa 3,2 milijuna kuna, Trogir sa 2,9 milijuna kuna te Milna sa 2,5 milijuna kuna.

Od ukupno ostvarenog poslovnog prihoda koji za devet mjeseci iznosi 152,4 milijuna kuna, 30% ili 45,2 milijuna kuna odnosi se na domaće tržište, dok se 70% ili 107,2 milijuna kuna odnosi na strano tržište.

Prema fizičkim pokazateljima u prvih devet mjeseci na stalnom vezu registrirano je 3.554 plovila, dok je u tranzitu ostvareno 109.000 brod dana čime se bilježi smanjenje tranzita od 1% u odnosu na proteklu godinu. U kategoriji mjesečnog veza ostvareno je 1.565 mjesečnih ugovora što u ovom periodu čini povećanje od 15% u odnosu na proteklu godinu.

Lokacijski najveća ulaganja realizirana su u ACI marinama Dubrovnik, Cres, Rovinj, Vodice, Jezera, Umag, Supetarska draga i Palmižana.

Prema vrsti ulaganja najveća ulaganja realizirana su za nabavu novih travel liftova u ACI marinama Umag, Cres, Vodice i Dubrovnik. U više ACI marina obnovljeni su sidreni sustavi, te su sanirani i obnovljeni objekti recepcija i sanitarija.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović