Kultura

‘DUBROVNIK U POZNO LJETO’ Što donosi drugi tjedan festivala?

U drugom tjednu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, publiku očekuje četiri koncerta vrhunskih hrvatskih i inozemnih izvođača.

Danas s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom nastupa jedna od najdarovitijih hrvatskih glazbenica novije generacije, klarinetistica Marija Pavlović. Svoje obrazovanje započela je u Dubrovniku, danas živi u Belgiji i nastupa dijem svijeta, a s DSO-om je osnovala festival Stradun Classic. Ovim koncertom će ravnati mladi singapurski dirigent Darrell Ang, a na programu su Simfonija br. 4 u F duru Luke Sorkočevića, Mozartova Simfonija br. 41 u C duru ‘Jupiter’, dok ćemo klarinetisticu slušati u Koncertu za klarinet i orkestar američkog skladatelja Aarona Coplanda.

Potom, na koncertu 5. rujna svjetski poznati solisti, a ujedno i profesori LAUS Akademije, pijanist Vasily Shcherbakov, violinist Goran Končar i čelist David Grigorian izvest će najljepša djela francusko-ruskog komornog repertoara. Poseban naglasak je na obilježavanju 145. godišnjice rođenja Sergeja Rahmanjinova i 100 godina smrti Claudea Debussya. Uz njihova djela po prvi puta u Hrvatskoj izvest će Dva komada za violončelo i klavir Dmitrija Kabalevskog te Tri skladbe za klavir, unuka D. Kabalevskog, skladatelja i pijanista Vasilya Shcherbakova, a po prvi puta ćemo čuti i Subito Witolda Lutoslawskog.

Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) jedinstveni je sastav na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni, iza kojeg stoje Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu. Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj tradicionalnoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno jazz s panonskim prizvucima. Iza njih su nastupi diljem Hrvatske, u Kini i Americi gdje su dobili posebna priznanja za doprinos u kulturi. Surađivali su s Matijom Dedićem, Vlatkom Stefanovskim, Gibonnijem, a publika Kneževa dvora slušat će ih u četvrtak, 6. rujna s našom nagrađivanom jazz pjevačicom Majom Grgić.

Za završnicu drugog tjedna festivala, Orkestar dovodi najtraženiju hrvatsku pijanisticu u inozemstvu, veliku damu klavira, Martinu Fijak. Koncertom 7. rujna ravnat će južnokorejski dirigent TaeJung Lee, a poznatu pijanisticu slušat ćemo u uvijek omiljenoj Gershwinovoj Rapsodiji u plavom.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu Orkestra od 9 do 14 sati, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane dostupne su isključivo na blagajni Orkestra.

Pročitajte još

‘USKORO STAVLJAMO PAMET NA KOMEDIJU’ Dovršeno tiskanje prvog dijela Dunda Maroja u stripu

Dulist

U VILI ČINGRIJA Otvorena izložba o burnom životu ruske emigracije u Dubrovniku

Dulist

U VILI ČINGRIJA Izložba o ruskoj balerini Olgi Solovjovoj

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija