Kultura

‘DUBROVNIK U POZNO LJETO’ Što donosi drugi tjedan festivala?

‘DUBROVNIK U POZNO LJETO’ Što donosi drugi tjedan festivala?

U drugom tjednu Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, publiku očekuje četiri koncerta vrhunskih hrvatskih i inozemnih izvođača.

Danas s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom nastupa jedna od najdarovitijih hrvatskih glazbenica novije generacije, klarinetistica Marija Pavlović. Svoje obrazovanje započela je u Dubrovniku, danas živi u Belgiji i nastupa dijem svijeta, a s DSO-om je osnovala festival Stradun Classic. Ovim koncertom će ravnati mladi singapurski dirigent Darrell Ang, a na programu su Simfonija br. 4 u F duru Luke Sorkočevića, Mozartova Simfonija br. 41 u C duru ‘Jupiter’, dok ćemo klarinetisticu slušati u Koncertu za klarinet i orkestar američkog skladatelja Aarona Coplanda.

Potom, na koncertu 5. rujna svjetski poznati solisti, a ujedno i profesori LAUS Akademije, pijanist Vasily Shcherbakov, violinist Goran Končar i čelist David Grigorian izvest će najljepša djela francusko-ruskog komornog repertoara. Poseban naglasak je na obilježavanju 145. godišnjice rođenja Sergeja Rahmanjinova i 100 godina smrti Claudea Debussya. Uz njihova djela po prvi puta u Hrvatskoj izvest će Dva komada za violončelo i klavir Dmitrija Kabalevskog te Tri skladbe za klavir, unuka D. Kabalevskog, skladatelja i pijanista Vasilya Shcherbakova, a po prvi puta ćemo čuti i Subito Witolda Lutoslawskog.

Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) jedinstveni je sastav na hrvatskoj i svjetskoj glazbenoj sceni, iza kojeg stoje Filip Novosel na tamburi i Tihomir Hojsak na kontrabasu. Dva žičana instrumenta s različitom tradicijom sviranja utemeljenoj na hrvatskoj tradicionalnoj glazbi, u rukama Filipa i Tihomira donose etno jazz s panonskim prizvucima. Iza njih su nastupi diljem Hrvatske, u Kini i Americi gdje su dobili posebna priznanja za doprinos u kulturi. Surađivali su s Matijom Dedićem, Vlatkom Stefanovskim, Gibonnijem, a publika Kneževa dvora slušat će ih u četvrtak, 6. rujna s našom nagrađivanom jazz pjevačicom Majom Grgić.

Za završnicu drugog tjedna festivala, Orkestar dovodi najtraženiju hrvatsku pijanisticu u inozemstvu, veliku damu klavira, Martinu Fijak. Koncertom 7. rujna ravnat će južnokorejski dirigent TaeJung Lee, a poznatu pijanisticu slušat ćemo u uvijek omiljenoj Gershwinovoj Rapsodiji u plavom.

Ulaznice za koncert su dostupne u uredu Orkestra od 9 do 14 sati, u Luži, u agenciji Perla Adriatica na Pločama, u gift shopu Dubravka na Pilama i jedan sat prije početka koncerta na mjestu održavanja. Ulaznice po povlaštenim cijenama za građane dostupne su isključivo na blagajni Orkestra.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist