Natrag
24.4.2019 16:06

facebook

twitter

google

rss

dulist

DUBROVNIK U POZNO LJETO Marija Pavlović i Darrell Ang oduševili dubrovačku publiku

5.9.2018 @ 12:09 Dulist.hr Kultura
11;11

Podijelite:

U atriju Kneževa dvora u utorak navečer je s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom nastupila klarinetistica Marija Pavlović, jedna od najdarovitijih hrvatskih glazbenica novije generacije, koja je svoj glazbeni put započela u Dubrovniku, a potom je ostvarila međunarodnu karijeru i osvojila niz nagrada, među kojima su i tri ‘Porina’.

Publika ju je imala priliku čuti u Koncertu za klarinet, gudače, klavir i harfu američkog skladatelja Aarona Coplanda. Prvi put, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je singapurski dirigent Darrell Ang iza kojeg je već jedna nominacija za nagradu Grammy – ona za najbolju orkestralnu izvedbu. Koncert se održao u sklopu ciklusa Stradun Classic.

Maestro Darrell Ang podijelio je s dubrovačkim simfoničarima zanimljivu crticu iz svojih glazbenih početaka. Naime, jedan od prvih CD-ova koje je ovaj singapurski dirigent posjedovao, bio je upravo CD Dubrovačkog simfonijskog orkestra s maestrom Antonom Nanutom, stoga su glazbeni počeci talentiranog dirigenta vezana upravo za naš grad, odnosno orkestar. Inače, neobičan talent Darrell Anga otkriven je u dobi od četiri godine kada je počeo svirati violinu i glasovir. Njegova prirodna umjetnička radoznalost nije imala ograničenja, a uskoro je započeo studij kompozicije. Kao tinejdžer, slijedio je svoj glazbeni san sve do Sankt Peterburga gdje je studirao dirigiranje kod legendarnog Ilye Musina.

Na programu koncerta našle su se i Simfonija br. 4 u F duru Luke Sorkočevića, s kojim je dirigent upoznao stranu publiku te na zanimljiv način pojasnio glazbeni život u Dubrovačkoj Republici. Nakon nastupa Marije Pavlović, nagrađenog velikim pljeskom, uslijedila je Mozartova Simfonija br. 41 u C duru „Jupiter“.

U nastavku 6. Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto,  u srijedu će održati koncert poznati solisti, a ujedno i profesori LAUS Akademije, pijanist Vasily Shcherbakov, violinist Goran Končar i čelist David Grigorian. Izvest će najljepša djela francusko-ruskog komornog repertoara. Poseban naglasak je na obilježavanju 145. godišnjice rođenja Sergeja Rahmanjinova i 100 godina smrti Claudea Debussya. Uz njihova djela po prvi puta u Hrvatskoj izvest će Dva komada za violončelo i klavir Dmitrija Kabalevskog te Tri skladbe za klavir, unuka D. Kabalevskog, skladatelja i pijanista Vasilya Shcherbakova, a po prvi puta publika će čuti i Subito Witolda Lutoslawskog. Početak koncerta je u 21 sat.

Komentari

O autoru: Dulist.hr


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana