Kultura

DUBROVNIK U POZNO LJETO Koncert u znaku Italije oduševio Knežev dvor

DUBROVNIK U POZNO LJETO Koncert u znaku Italije oduševio Knežev dvor

Sinoćnji koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra okupio je brojnu publiku u Knežev dvor. Nakon nekoliko godina pauze, u Gradu je gostovao uspješni klarinetist Radovan Cavallin, dok je orkestrom ravnao Stefan Sanderling. Ovaj njemački dirigent već treću godinu za redom dirigira koncertima na Međunarodnom glazbenom festivalu Dubrovnik u pozno ljeto.

Koncert je započeo uvertirom Rossinijeve opere Talijanka u Alžiru, nakon čega je publika imala priliku poslušati solista u koncertnoj fantaziji za klarinet i orkestar pod nazivom Vedriana. Riječ je o djelu M. Manganija koji je kombinirao teme opera najvećeg opernog skladatelja svih vremena, Giuseppea Verdija. U drugom dijelu koncerta uslijedila je Mendelssohnova Simfonija br. 4 u A duru, poznata kao Talijanska.

Klarinetist Radovan Cavallin dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim natjecanjima, nastupio je na više od 400 samostalnih koncerata u SAD-u, Italiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Japanu, Kini, Portugalu, Španjolskoj, Kolumbiji i brojnim drugim zemljama. Cavallin je nastupio i kao solist sa Stingom tijekom turneje Symphonicity s Orquestra Filharmonica de Gran Canaria, u kojem je od 1989. godine glavni klarinetist. Također, trenutno je i umjetnički ravnatelj Agaete klarinet festivala, VIMM i Ciparskog klarinetskog festivala.

Održao je više od 60 majstorskih tečajeva diljem svijeta. Sinoćnjim nastupom u Kneževom dvoru oduševio je mnogobrojnu publiku izvedbom Verdiane nakon čega ga je publika pljeskom dodatno izvodila pred orkestar i tražila glazbeni dodatak.

Sljedeći koncert Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto je u četvrtak 7. rujna. Dubrovački gitarist Maroje Brčić će održati recital u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist