Crna kronika

Dubrovnik tuguje i oprašta se od Ivice i Mata, potraga za Davorom ne posustaje

Dubrovnik tuguje i oprašta se od Ivice i Mata, potraga za Davorom ne posustaje

Stravična nesreća dogodila se u četvrtak u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu. Dva su ljudska života izgubljena, dok je sudbina trećeg još i dalje neizvjesna.

Beživotno tijelo Dubrovčanina Mata Maškarića (35) pronašli su ronioci u sredini podvodnog kanala dugog 500 metara, pet sati nakon objavljene vijesti o požaru u hidroelektrani.

Četrdesetsedmogodišnji Ivica Zvrko iz Konavala druga je žrtva ove nezapamćene tragedije. Njegovo tijelo pronašli su Cavtaćani na plaži Ključice istog dana nešto prije 22 sata. Bio je omiljen među svojim bližnjima, ali i mještanima, poznat po svojoj dobroti i spremnošću za pomoć drugima. To dokazuje i zahvalnica koju je prije par godina dobio od Crvenog križa jer je dvadeset puta darovao krv.

Davor Pozniak (33), zadnji je nestali radnik hidroelektrane za kojim potraga ne posustaje. Pozniak je bio zaljubljenik u more, ronjenje i ribarstvo.

Neutješnu bol na društvenim mrežama iskazuju obitelj, prijatelji, rodbina… Emotivnim se porukama opraštaju od tragično preminulih.

Dubrovnik tuguje i oprašta se od Ivice i Mata, potraga za Davorom ne posustaje

Davor Pozniak, Ivica Zvrko, Mato Maškarić

Pokušali potražiti spas u vodi
Nesretan je ovo događaj koji je Dubrovnik i okolicu zavio u crno, niti dvije godine nakon pomorske tragedije koja se dogodila u Koločepskom kanalu.

Požar je hidroelektranu zahvatio u jutarnjim satima četvrtka kad su se u pogonu našla devetorica radnika. Njih šestero izvuklo se iz vatrom obuhvaćenog područja. Trojici je pružena pomoć na licu mjesta, dok je troje prevezeno na daljnje pretrage u Opću bolnicu Dubrovnik. No, neki od njih bili su zabrinuti za sudbinu trojice svojih kolega, zbog čega su se i vratili u hidrolektranu i pokušali pomoći, ali nisu uspjeli… Zbog ozljeda, opeklina i gutanja dima i oni su hospitalizirani u bolnici.

Do radnika je jako brzo po nastanku požara došao dimni val. Nesretni radnici, Mato, Ivica i Davor, bježeći od vatrene stihije i dima, potražili su spas u vodi, odnosno plivanjem kroz odvodni kanal.

– Kada su žurne službe stigle do mogućeg centra požara, pošto su pregledali glavni dio hidrocentrale gdje se nalaze generatori, došli su do prostorije gdje su utvrdili da se na podu nalazi odjeća. To ukazuje da su potražili spas u vodi – rekao je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević. Imali su zaštitnu opremu, no nije bila dovoljna, nego tek samo za određeno razdoblje, a i riječ je bila o zatvorenom prostoru gdje je koncentracija plinova i dima bila izrazito visoka.

Direktor HE Dubrovnik Ivo Miletić, koji je na ovu funkciju došao u rujnu prošle godine, rekao je za HRT kako odvodni kanal, koji je direktna veza s morem, a kroz koji su se pokušala spasiti trojica, nije predviđen kao evakuacijski pravac kretanja u nenadanim situacijama. No u tom trenutku, to je bio jedini način pokušaja bijega od vatre koja im je prijetila.

Nije prvi put kako se u HE Dubrovnik dogodio incident. Prije sedam su se godina radnici našli u opasnosti tijekom održavanja vertikalne čelične cijevi kroz koju prolazi voda na turbine. Zapeli su u dizalu koji je stao zbog tehničkog kvara, a u pomoć im je pristigla Gorska služba spašavanja. Na sreću, svi su tada prošli bez ozljeda.

Biskup mons. Mate Uzinić za žrtve i njihove obitelji služit će misu danas u 18 sati u dubrovačkoj katedrali.

Pročitajte još

[FOTO] SUDAR NA MAGISTRALI Dva automobila i cisterna, jedna osoba prevezena u bolnicu

Dulist

GOSPODARSKI KRIMINALITET Nizom kaznenih djela 41-godišnjak pričinio štetu od preko 100 tisuća eura

Dulist

Napustio nas je Nikša Bender, dugogodišnji turistički djelatnik

Dulist