Aktualno

Dubrovnik srce Slavonije

Dubrovnik srce Slavonije

Monte-Mont, M-P-Beton, Fenix, Feliks regulacija, PZC Split, građevinske su tvrtke iz Osijeka, Slavonskog Broda, Solina, Splita, koje rade ili su radile na brojnim gradilištima u Dubrovniku.

I dok se naš gradonačelnik Andro Vlahušić hvali javnim investicijama, te sa smiješkom na licu potpisuje ugovor s Osječanima za obnovu Lazareta, uz riječi kako je to dubrovački doprinos gospodarstvu Slavonije, ne možemo ne zapitati se gdje su građevinske tvrtke iz Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Doduše, javljaju se, barem neke od njih (ili jedna barem), kao podizvođači na brojnim gradilištima, no kao glavni se izvođači više nigdje ne spominju. Gdje su PGM Ragusa, Obšivač iz Metkovića koji je nakon propasti GP-a preuzeo dosta poslova na dubrovačkom području, Vulix, Konel, Glavice…

No, nije ni čudno što dubrovačkih građevinskih tvrtki nema na popisima glavnih izvođača kad su neke od njih u stečaju, poput nekadašnjeg građevinskog diva GP-a, ili Glavica, dok druge pak duguju državi po osnovi poreza (ne ulazeći u razloge nastanka njihovih dugova). Stoga ni ne čudi kako se ne javljaju na natječaje jer svima je poznato kako se kod javnih nabava traži uredno financijsko poslovanje. Odnosno ponuditelja se isključuje iz postupka javne nabave ako 'nije ispunio obvezu plaćanja dospjelih poreznih obveza i obveza za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, osim ako mu je odobrena odgoda plaćanja obveza.

Više o stanju u dubrovačkom građevinarstvu pročitajte u ovom broju duLista.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist