Aktualno

Dubrovnik spada u rizičnu potresnu skupinu

Državna uprava za zaštitu i spašavanje izradila je dokument pod naslovom “Procjena ugroženosti Republike Hrvatske od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća” o kojem se jučer raspravljalo na sjednici Vlade.

Dokument sadrži popis svih potencijalnih prirodnih katastrofa i posljedica koje bi mogle pogoditi hrvatske građane. Osim toga, u dokumentu se analizira opasnost od terorističkih napada i spremnosti hrvatskog sigurnosnog sustava da odgovori na tu prijetnju. Tako se otkriva nevjerojatan podatak da u Hrvatskoj nisu definirani objekti kritične infrastrukture koji su najčešća meta terorističkih napada, kao ni modeli njihova osiguranja prenosi Jutarnji.hr.
 
Nadalje, najveća potencijalna prirodna katastrofa koja bi mogla pogoditi Hrvatsku je potres. Naime, čak 92,6 posto hrvatskog teritorija nalazi se na seizmološki trusnom području koje bi mogli pogoditi potresi jačine između 7 i 9 stupnjeva. Na tom području živi čak 99,21 posto ukupnog stanovništva Hrvatske.
 
To se posebno odnosi područja od hrvatsko-slovenske granice do područja južno od Senja, sjeverozapadni dio Hrvatske, područje između Šibenika i Splita te područje oko Dubrovnika. Potrebno je osigurati i kapacitete za spašavanje iz ruševina na cijelom području države, a pogotovo na područjima gdje je moguć potres intenziteta 8 i 9 stupnjeva, a Dubrovnik spada u tu kategoriju.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ PREDSTAVIO IDEJNO RJEŠENJE Azil za životinje gotov do kraja 2020.

Dulist.hr

POLICIJSKA UPRAVA POZIVA ‘Maturanti, obilježite dostojno svoj dan!’

Dulist

SADAŠNJI ZAKUPCI NA MUKAMA Svi gradski prostori na natječaju!?

Maria Prkut