Natrag
20.2.2019 02:59

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovnik spada u rizičnu potresnu skupinu

8.3.2013 @ 13:30 Mia Njavro Aktualno

Podijelite:

Državna uprava za zaštitu i spašavanje izradila je dokument pod naslovom “Procjena ugroženosti Republike Hrvatske od prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa i velikih nesreća” o kojem se jučer raspravljalo na sjednici Vlade.

Dokument sadrži popis svih potencijalnih prirodnih katastrofa i posljedica koje bi mogle pogoditi hrvatske građane. Osim toga, u dokumentu se analizira opasnost od terorističkih napada i spremnosti hrvatskog sigurnosnog sustava da odgovori na tu prijetnju. Tako se otkriva nevjerojatan podatak da u Hrvatskoj nisu definirani objekti kritične infrastrukture koji su najčešća meta terorističkih napada, kao ni modeli njihova osiguranja prenosi Jutarnji.hr.
 
Nadalje, najveća potencijalna prirodna katastrofa koja bi mogla pogoditi Hrvatsku je potres. Naime, čak 92,6 posto hrvatskog teritorija nalazi se na seizmološki trusnom području koje bi mogli pogoditi potresi jačine između 7 i 9 stupnjeva. Na tom području živi čak 99,21 posto ukupnog stanovništva Hrvatske.
 
To se posebno odnosi područja od hrvatsko-slovenske granice do područja južno od Senja, sjeverozapadni dio Hrvatske, područje između Šibenika i Splita te područje oko Dubrovnika. Potrebno je osigurati i kapacitete za spašavanje iz ruševina na cijelom području države, a pogotovo na područjima gdje je moguć potres intenziteta 8 i 9 stupnjeva, a Dubrovnik spada u tu kategoriju.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana