Natrag
21.2.2019 02:54

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovnik Regija – rast i pad jedne ideje

3.1.2013 @ 11:36 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2012.

Osmo mjesto naše ljestvice zauzela je priča o udruzi Dubrovnik Regija.

Dubrovnik je u 2012. dobio regionalnu udrugu s političkim tendencijama, koja se ipak nije do kraja profilirala. Njen prvi spomen pojavio se u valjači u razgovoru duLista s braniteljem Igorom Žuvelom, ujedno i pokretačem regionalne političke inicijative zvane Dubrovnik Regija.

Niti mjesec dana kasnije održao se sastanak inicijativnog odbora, na kojoj su dogovoreni detalji, ali i najavljena osnivačka skupština, održana 14. travnja u prepunoj dvorani Visia. Izabrano je jedanaest članova Malog vijeća, a koji su potom između sebe za predsjednika izabrali inicijatora Igora Žuvelu.

– Grad umire. Ovo je vapaj, krik ponosnih i časnih ljudi – kazao je tada Žuvela. Aktivnosti udruge bile su česte i razne, od priopćenja i osvrta do prosvijeda i dopisa institucijama.

A onda je došao kolovoz, koban po udrugu. Dan nakon što je u objavljeno kako Dubrovnik Regija postaje stranka u osnivanju Žuveli je na “pučističkom” sastanku izglasano nepovjerenje te je izabran novi predsjednik. U danima koji su slijedili pljuštale su optužbe i prepucavanja na liniji dva osnivača, Igora Žuvele i Ivice Bana, ali i ostavke, jer gotovo preko noći članovi Malog vijeća napuštali su udrugu.

Nepunih mjesec dana kasnije izabrani su novi članovi Malog vijeća, a iako Ivica Ban i danas upozorava kako Dubrovnik Regija zapravo više ne postoji jer nije pravna slijednica udruge osnovane u travnju, Dubrovnik Regija je nastavila sa svojim radom. Unatoč najavama, udruga, koja je pala na prvom većem ispitu, još uvijek nije transformirana u stranku, niti je istaknula kandidata za gradonačelničku fotelju.

Komentari





O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana