Aktualno

Dubrovnik Regija – rast i pad jedne ideje

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2012.

Osmo mjesto naše ljestvice zauzela je priča o udruzi Dubrovnik Regija.

Dubrovnik je u 2012. dobio regionalnu udrugu s političkim tendencijama, koja se ipak nije do kraja profilirala. Njen prvi spomen pojavio se u valjači u razgovoru duLista s braniteljem Igorom Žuvelom, ujedno i pokretačem regionalne političke inicijative zvane Dubrovnik Regija.

Niti mjesec dana kasnije održao se sastanak inicijativnog odbora, na kojoj su dogovoreni detalji, ali i najavljena osnivačka skupština, održana 14. travnja u prepunoj dvorani Visia. Izabrano je jedanaest članova Malog vijeća, a koji su potom između sebe za predsjednika izabrali inicijatora Igora Žuvelu.

– Grad umire. Ovo je vapaj, krik ponosnih i časnih ljudi – kazao je tada Žuvela. Aktivnosti udruge bile su česte i razne, od priopćenja i osvrta do prosvijeda i dopisa institucijama.

A onda je došao kolovoz, koban po udrugu. Dan nakon što je u objavljeno kako Dubrovnik Regija postaje stranka u osnivanju Žuveli je na “pučističkom” sastanku izglasano nepovjerenje te je izabran novi predsjednik. U danima koji su slijedili pljuštale su optužbe i prepucavanja na liniji dva osnivača, Igora Žuvele i Ivice Bana, ali i ostavke, jer gotovo preko noći članovi Malog vijeća napuštali su udrugu.

Nepunih mjesec dana kasnije izabrani su novi članovi Malog vijeća, a iako Ivica Ban i danas upozorava kako Dubrovnik Regija zapravo više ne postoji jer nije pravna slijednica udruge osnovane u travnju, Dubrovnik Regija je nastavila sa svojim radom. Unatoč najavama, udruga, koja je pala na prvom većem ispitu, još uvijek nije transformirana u stranku, niti je istaknula kandidata za gradonačelničku fotelju.

Pročitajte još

Obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske

Dulist

NAKON NEGODOVANJA GRAĐANA Villa Dubrovnik se više ne hvali privatnom plažom

Dulist

Pomozimo našem sugrađaninu Ivici Šariću – Žiki u borbi s teškom bolešću

Dulist