Aktualno

DUBROVNIK PRVI U SVIJETU PO SMART PARKINGU Revolucionarna aplikacija za pametno parkiranje

DUBROVNIK PRVI U SVIJETU PO SMART PARKINGU Revolucionarna aplikacija za pametno parkiranje

Nerijetko je naš grad istaknut kao poseban i jedinstven, ali ovo je prvi put kako se doista možemo pohvaliti da smo u nečemu vodeći i najbolji na svijetu. Prvi i najveći projekt Smart parkinga implementira se proteklih mjeseci u Dubrovniku, a baziran je na najnovijoj senzorskoj mreži i tehnologiji. Pokriva najveći broj parkirnih mjesta pod naplatom te je i svojim opsegom zaokružio cjelinu – od fizičkih parkirnih mjesta do same aplikacije putem koje će građani i turisti moći lakše do parkinga, ali i jednostavnije kupovati parkirališne karte – govori za DuList direktor Sanitata Tomislav Tabak o ovom velikom i iznimno važnom projektu koji je trenutno u završnoj fazi, a čija je vrijednost ugovora s održavanjem na tri godine 3,1 milijun kuna. Naime, ova gradska tvrtka krenula je s postavljanjem senzora na parkirališta pod naplatom te ih je postavljeno ukupno 1912, a preostalo je još postaviti manji dio senzora te bi sve trebalo biti gotovo do 1. srpnja. U ovoj fazi projekta, naglašava Tabak, ocrtana su na novo i sva parkirna mjesta u gradu te su i označena brojevima, tako da je svaki senzor povezan s brojem parkirnog mjesta.

Aplikacija jednostavna za korištenje

— Projekt Pametnog parkinga u potpunosti je u službi građana. Ta tehnologija neće samo služiti kao izvor informacija koji će pokazivati koje je mjesto slobodno, a koje ne. U konačnici on će omogućiti brži i jednostavniji pronalazak slobodnih parkirnih mjesta, navigaciju do slobodnih mjesta, nuđenje alternativnih slobodnih parkinga, pravičniju naplatu i kontrolu parkinga, a sustavom javnih displaya građanima i turistima koji ne koriste aplikaciju omogućit će se uvid u stanje slobodnog parkinga nekoliko ulica ranije, kako bi mogli na vrijeme vidjeti raspoloživost parkirnih mjesta. Sustav će također omogućiti različite modele plaćanja parkinga, a indirektno, utjecat će i na aktivni promet u Gradu te na smanjenje prometnih gužvi – govori direktor Sanitata.

Aplikacija Smart parkinga bit će vrlo jednostavna za korištenje, dodaje Tabak, moći će je se besplatno preuzeti na mobilne uređaje (Android i IOS) te će korisnici, uz nekoliko klikova, moći doći do informacije o slobodnom parkingu. Aplikacija će omogućiti i plaćanje parkirne karte kao i kupnju one povlaštene, a s njome će bit povezani i senzori postavljeni na parkirnim mjestima te će biti dostupna i turistima. Osobe koje budu koristile aplikaciju, a nemaju povlaštenu parkirnu kartu, dobit će informaciju gdje parkirati oko gradske jezgre čime će se građanima osloboditi parkirna mjesta. S korištenjem aplikacije imat će točan uvid gdje mogu parkirati, a gdje ne, tj. gdje su parkirna mjesta predviđena isključivo za građane. U sklopu ovog projekta postavljeni su i javni displayi/pokazivači slobodnih mjesta na parkinzima koji će u realnom vremenu pokazivati koliko ima slobodnih mjesta na poluzatvorenim parkiralištima i to već nekoliko ulica prije dolaska na to odredište, tako da korisnike usmjerava na parkinge gdje postoje slobodna mjesta. Dobivanjem informacije o slobodnom parkirnom mjestu utječe se na gužve, a samim time na manje emisije CO2 u zraku te se smanjuje stres vozačima.

‘Prvi smo u svijetu’

Sanitatov direktor ističe da će se aplikacija s vremenom unaprjeđivati i ažurirati kako bi bila što više u službi građana. Za izvođača radova, dodaje Tabak, odabran je Hrvatski telekom d.d., a aplikaciju je osmislila te je i izrađuje partner izvođača radova tvrtka Profico, koja je već sudjelovala u izradi slične aplikacije za Split parking d.o.o. Iako osluškivanjem tržišta i praćenjem novih tehnologija, ideja o Smart parkingu postoji već nekoliko godina, u Dubrovniku će biti korištena najnovija tehnologija (NBIoT) po čemu je naš Grad prvi na svijetu. Tehnologija koju Sanitat koristi za provedbu projekta Smart parkinga utemeljena je na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže te pruža prednosti rada u licenciranom komunikacijskom spektru.

— S obzirom da su se za ovu tehnologiju opredijelili gotovo svi veliki teleoperatori u svijetu, upravo je ona jamac standarda, a time i svih projekata koji se rade na ovoj mreži. Posebno je važno naglasiti stupanj sigurnosti i enkripcije koje ona osigurava. Imajući sve ovo u vidu, potpuno je jasno zbog čega je upravo ovaj projekt, u ovom trenutku, jedinstven i jedini u svijetu – govori za DuList direktor Sanitata Tomislav Tabak te naglašava kako ovo nije prvi put da se u Dubrovniku spominje tema Smart parkinga, ali da je zasigurno prvi put da je provedena do kraja te se ‘ponosi najmodernijom tehnologijom i najvećim obuhvatom’.

Postavit će se 1912 senzora na parkiralištima

— S ponosom možemo naglasiti i kako je ovog ponedjeljka navečer postavljen jubilarni tisućiti senzor te je s time postavljeno više od pola predviđenih senzora. Projektom je obuhvaćeno ukupno 1 912 parkirnih mjesta, što predstavlja najveći broj parkirnih mjesta pod naplatom u jednom gradu. Dubrovnik je s ovime postao pionir među gradovima koji provode Smart parking projekte – govori Tabak. Podsjetimo, nakon što su San Francisco (2011.), Singapur (2014.), Sydney (2014.) i Santiago (Čile) započeli s revolucijom u ovom segmentu, Dubrovnik im se počeo primicati s konceptom Smart parkinga u sklopu Strategije razvoja pametnog grada Dubrovnika iz srpnja 2015. godine. Taj strateški dokument koji je izradila tvrtka Deloitte, naglasili su iz Sanitata, izuzetno je kvalitetan, no zbog nepostojanja kompetentnog kadra u Gradu i preskakanja temeljnih odrednica i osnovnih postavki projekt je propao. Grad Dubrovnik i Sanitat Dubrovnik, prvi put su donijeli odluku te su osigurana sredstva i raspisan je natječaj što je rezultiralo realizacijom projekta Smart Parkinga koji u tehnološkom i mrežnom smislu počiva na najnovijoj tehnologiji.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist