Natrag
24.6.2018 06:53

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovnik posjetio “Amerigo Vespucci”

15.6.2012 @ 14:20 Andrea Falkoni Račić Aktualno
7;7

Podijelite:

Brod Ratne mornarice Talijanske Republike Amerigo Vespucci uplovio je jutros u grušku luku u sklopu provedbe aktivnosti bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice

s Oružanim snagama Talijanske Republike.

'Vespucci' će u Dubrovniku boraviti do 18. lipnja. Riječ je o školskom brodu namijenjenom za izobrazbu pomorskih časnika kako bi se održala tradicija i uvježbavali budući časnici na brodovima s pogonom na jedra.

Školski brod "Amerigo Vespucci" dužine je 82,4 metra, širine 15,6 metara, gaza 7,5 metara, a čini ga posada od ukupno 278 časnika, dočasnika i mornara te 126 polaznika mornaričkih škola. Trup je širok kako bi se postigla stabilnost, a brod nije namijenjen postizanju velike brzine.

Najveća brzina pod jedrima je do 15 čvorova, a pri plovidbi strojem od 10 do 11 čvorova. Uvježbana posada može postaviti sva jedra tijekom 20 minuta. Matična luka je u gradu Livornu. Jedrenjak je izgrađen 1930. godine u brodogradilištu Castellammare di Stabia u Napolju. Porinut je 22. veljače 1931. godine, a upotrebu je ušao u srpnju te godine.

Brod će biti otvoren za posjet građana u petak, 15. lipnja, u vremenu od 17,00 do 19,00 sati i u subotu, 16. lipnja, u vremenu od 14,00 do 18,00 sati, javljaju iz MORH-a.

Veleposlanicu Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj NJ.E. Emanuelu D' Alessandro te kapetana Ameriga Vespuccija Domenica La Faiu primili su danas župan Nikola Dobroslavić te zamjenik mu Frano Skokandić.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana