Aktualno

Dubrovnik opet ‘preskupa rupa na svirali’

Dubrovnik opet 'preskupa rupa na svirali'

Od utorka će država po novom modelu POS+ omogućiti povoljniju kupnju oko 20 tisuća neprodanih stanova koji trenutačno stoje “zamrznuti” na tržištu.

No nijedan od njih nije u Dubrovniku. Naime, za subvenciju od 200 eura po kvadratu uvjet je da cijena stana koji se kupuje ne prelazi 1400 eura po kvadratu. Takvo što, nažalost, u Dubrovniku ne postoji.

-Vlada je i prije već donosila uredbe koje se ne odnose na naš Grad – rekao nam je Frano Bezić, predsjednik strukovne udruge posrednika u prodaji nekretnina pri HGK.

Iz Vlade su ovu cijenu ograničili na 1400 eura po kvadratu jer, kako kaže ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, 'ne žele subvencionirati precijenjene stanove'.

Uvjet je i da prodavatelj bude u sustavu PDV-a, a kupac mora dati učešće od 15 posto vrijednosti stana, no, kako kaže ministrica, neke su banke već krenule u kalkulacije da i taj iznos uvrste u iznos odobrenog kredita.

Prema računici resornog ministarstva, na stan od 60 kvadrata po cijeni od 1400 eura po kvadratu ušteda je nakon 31 godine 49.000 eura u odnosu na komercijalne kredite. Subvencioniranih 200 eura kupac će u konačnici morati vratiti tek kada otplati dug kod banke.

Kamata je na subvenciju 4 posto dok se otplaćuje, a jedan posto u vrijeme počeka. Kada se zbroji kamata banke i države tijekom cijele otplate od 31 godine, ona iznosi 3,95 posto. U program POS + uključeno je deset banaka i tri stambene štedionice, a detaljan popis i sve informacije mogu se naći na internetskim stranicama APN-a.
 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist