Kultura

Dubrovnik od Ruđera do Kosora

Dubrovnik od Ruđera do Kosora

Matica je kraj 2011. dočekala s brojnim izdanjima knjiga i slikovnica, a aktivnosti će se produžiti do samog kraja prosinca – kazala je predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez na promociji novog broja časopisa „Dubrovnik“.

Burđelez je naglasila kako je četvrti ovogodišnji broj posvećen prvenstveno Dubrovniku i njegovoj povijesti, njegovoj prošlosti u tekstovima o Ruđeru Boškoviću, Josipu Kosoru, tekstovima o porijeklu Dubrovnika te suvremenosti u tekstovima povodom dvadesete obljetnice napada na grad.

Blok posvećen tristotoj obljetnici rođenja velikana Ruđera Boškovića predstavio je akademik Luko Paljetak koji je kazao kako se časopis Ruđerom bavio u nekoliko svojih izdanja. Izbor pjesme, proze i drame posvećenim Ruđeru obuhvaća autore od Džamanjića, Kunića i Anice Bošković do padre Perice, akademika Paljetka, Vojnovića i Mojaša.

– Riječ je o nizu zanimljivih prigodnica onog doba i dokaz poštovanja običnog i učenog puka prema tom velikom čovjeku – kazao je Paljetak te sa žaljenjem dodao kako Kazalište Marina Držića u 2011. godini nije postavilo na scenu neki od dramskih komada na temu Ruđera Boškovića.

O dijelu časopisa posvećenom „iverju prošlosti“ govorio je dr.sc. Antun Česko. Istaknuo je tekst o podrijetlu Dubrovnika kroz toponime.
– Kako se Dubrovnik nalazio na križištu nekoliko kultura i civilizacija u nazivima toponima su se ukrižali mnogi utjecaji – kazao je Česko. Spomenuo je i prilog o kasnogotičkom slikaru di Corradu, portugalskom Židovu Lusitanu, mladoj misi Celestina Medovića te doživljajima Vlaha Bukovca na crnogorskom dvoru.

Ivana Burđelez opisala je tekst Nensi Brailo „Dubrovnik pod opsadom“, o interakciji umjetnika sa starom gradskom jezgrom tijekom agresije 1991. i 1992. godine.
– Kroz tri cjeline, o stradanju kuće Iva Grbića, doprinosu dubrovačkih umjetnika na pročeljima Straduna i Luže te o fotografijama Pava Urbana, Brailo je prva koja je pokazala novu ikonografiju, stvorenu u vrijeme ratnih stradanja, kada su naši umjetnici pokazali iznimno snažnu moralnu predanost i odaslali poruku kao poticaj u borbi za samostalnost – kazala je Burđelez.

Davor Mojaš naglasio je doprinos akademika Paljetka u obradi djela Jacinta Benaventea „Los intereses creados“ kojeg je Paljetak „ponašio“ i publici predstavio na Dubrovačkim ljetnim igrama 2002. godine u predstavi „Ingropani interesi“.
– Ingropani interesi su neodoljiva, oporučna i provocirajuća repertoarna preporuka svuda gdje se kazalište istinski misli, promišlja i živi tamo negdje, kad već nije tu – istaknuo je Mojaš.

Poseban dio časopisa posvećen je Josipu Kosoru, povodom pedesete obljetnice smrti, a koji su svojim tekstovima oplemenile Marica Grigić i Anamarija Paljetak.

Djelovi časopisa posvećeni dvjestotoj godišnjici rođenja Franza Liszta nisu posebno predstavljani jer Matica hrvatska organizira koncert u čast Franzu Lisztu u petak, 23. prosinca u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Izabrane dijelove tekstova na promociji je čitala dramska umjetnica Glorija Šoletić, a glazbeno su je obogatili Đive Franetović Kušelj i Alberto Frka.

U ponedjeljak, 19. prosinca u 18 sati u Velikoj dvorani Poslijediplomskog središta slijedi predavanje Luka Braila „Rat za mir na jugu Hrvatske“ povodom dvadesete godišnjice agresije i razaranja Dubrovnika, uz premijeru dokumentarnog filma „Zašto Dubrovnik?“ autora Miljenka Dujele.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist