Županija

‘Dubrovnik ne može biti taoc BiH i Jadranske magistrale!’

'Dubrovnik ne može biti taoc BiH i Jadranske magistrale!'

HDZ Dubrovačko-neretvanske županije održao je danas, uoči sastanka premijera Milanovića s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na temu jadransko-jonske autoceste, konferenciju za novinare na kojoj su još jednom poručili kako ne žele da u EU pođe poruka kako je takva trasa autoputa dogovoreno i usuglašeno rješenje.

Ponovili su kako Milanović radi protivno interesima RH te kako krši strateške dokumente po kojima autocesta od Ploča do Dubrovnika ide hrvatskim teritorijem, a ne preko Popova polja i Trebinja.
-Dubrovnik ne smije biti taoc nesređenih političkih prilika susjedne države, a isto tako ni jadranske magistrale – rekao je Branko Bačić, predsjednik ŽO HDZ-a.
-Vlada nije uzela u obzir činjenicu da se kraje kroz koje prođe autocesta naglo razvijaju, a najbolji primjer za to je Ličko-senjska županija koja je zbog autoceste najbrže rastuća regija u Hrvatskoj – ističe Bačić te dodaje kako ne bježe od toga da je izvedba posljednjeg dijela autoceste komplicirana.
-Dionica Doli – Osojnik je složena, ali je kilometar te autoceste cjenovno isto kao i trasa od Žute Lokve do Rijeke, ali je tri puta kraća – kaže Bačić. Te dodaje kako se kroz aspekt sagledavanja ekologija mora imati na umu kako je Popovo polje vodonosac, među ostalim i za rijeku Omblu.
Župan DN Nikola Dobroslavić ponovio je kako ne prihvaćaju ‘fingiranje donošenja strateških dokumenata nakon kojih se donesu samovoljne odluke.
-Jadranska magistrala do Stona ima 13 naselja i sedam pješačkih prijelaza. To ne može biti cesta koja spaja Dubrovnik s maticom – istaknuo je Dobroslavić te novinarima pokazao rješenje Studije utjecaja na okoliš koje pokazuje daje zeleno svjetlo izgradnji autoceste do Osojnika.
-Prigovaraju nam otvaranje radova na Osojniku. Naravno da je to sramota da ona Vlada nije nastavila i završila radove na toj cesti, ali to ne znači da ta cesta nije korisna našoj županiji i RH – smatra Dobroslavić koji se osvrnuo i na izjave ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića o tome kako neće autocesta ‘imati izlaz u svaki kokošinjac i selo.’
-Ja se samo nadam kako je ministar tu previdio da se radi od Dubrovniku – zaključio je Dobroslavić.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist