Natrag
21.2.2019 15:01

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovnik na dnu po korištenju eNaručivanja

2.1.2013 @ 17:23 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Zašto dubrovački liječnici obiteljske medicine gotovo nikako ne koriste tzv. eNaručivanje, odnosno sustav za internetsko naručivanje na bolničke preglede iz ordinacija obiteljske medicine?

Premda se iz Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje hvale kako su počeli smanjivati liste čekanja informatičkim povezivanjem bolničkog sustava, grad Dubrovnik se i službeno našao na samom dnu liste eNaručivanja.

Naime, prema područnim uredima HZZO-a, zadnje mjesto s uvjerljivo najmanjim brojem ordinacija obiteljske medicine koje koriste eNaručivanje iz ordinacije prema bolnici uvjerljivo drži grad Dubrovnik sa samo 9 posto povezanih.

Najviše je obiteljskih liječnika povezano u Karlovcu (50 posto), Pazinu (49), Rijeci (47,5) i Gospiću (46,8), a loša je situacija, osim u Dubrovniku, još i u Osijeku (12), Šibeniku (14,5) i Varaždinu (14,6).

Iz ministarstva pak očekuju kako će se u 2013. godini sve veći broj obiteljskih liječnika uključivati u eNaručivanje, za što će navodno biti i dodatno stimulirani.

Inače, trenutno na prve preglede putem eNaručivanja u bolnice dolazi oko 20 posto pacijenata. Od uvođenja eNaručivanja 1. rujna 2012., broj eNarudžbi raste iz mjeseca u mjesec, pa je sa 2 640 u rujnu narastao na 13 957 u prosincu.

Trenutno je u Hrvatskoj u eNaručivanje uključeno 60 posto liječnika obiteljske medicine, 37 posto pedijatara, 5,5 posto ginekooga i 0,72 posto stomatologa.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana