Aktualno

Dubrovnik na dnu po korištenju eNaručivanja

Dubrovnik na dnu po korištenju eNaručivanja

Zašto dubrovački liječnici obiteljske medicine gotovo nikako ne koriste tzv. eNaručivanje, odnosno sustav za internetsko naručivanje na bolničke preglede iz ordinacija obiteljske medicine?

Premda se iz Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje hvale kako su počeli smanjivati liste čekanja informatičkim povezivanjem bolničkog sustava, grad Dubrovnik se i službeno našao na samom dnu liste eNaručivanja.

Naime, prema područnim uredima HZZO-a, zadnje mjesto s uvjerljivo najmanjim brojem ordinacija obiteljske medicine koje koriste eNaručivanje iz ordinacije prema bolnici uvjerljivo drži grad Dubrovnik sa samo 9 posto povezanih.

Najviše je obiteljskih liječnika povezano u Karlovcu (50 posto), Pazinu (49), Rijeci (47,5) i Gospiću (46,8), a loša je situacija, osim u Dubrovniku, još i u Osijeku (12), Šibeniku (14,5) i Varaždinu (14,6).

Iz ministarstva pak očekuju kako će se u 2013. godini sve veći broj obiteljskih liječnika uključivati u eNaručivanje, za što će navodno biti i dodatno stimulirani.

Inače, trenutno na prve preglede putem eNaručivanja u bolnice dolazi oko 20 posto pacijenata. Od uvođenja eNaručivanja 1. rujna 2012., broj eNarudžbi raste iz mjeseca u mjesec, pa je sa 2 640 u rujnu narastao na 13 957 u prosincu.

Trenutno je u Hrvatskoj u eNaručivanje uključeno 60 posto liječnika obiteljske medicine, 37 posto pedijatara, 5,5 posto ginekooga i 0,72 posto stomatologa.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist