Grad

Dubrovnik među finalistima za gospodarski najuspješniji grad u Hrvatskoj

Grad iz zraka

Dubrovnik se našao u društvu gospodarski najuspješnijih gradova u Hrvatskoj, s Krapinom, Pulom, Samoborom i Varaždinom.

Naime, portal gradonacelnik.hr objavio je finaliste za izbor gospodarski najuspješnijeg hrvatskog grada. U kategoriji malih gradova to su Bakar, Krk, Mali Lošinj, Novigrad Istarski i Oroslavje. Među srednjim gradovima finalisti su Kastav, Poreč, Rovinj, Sveta Nedelja i Umag, dok su finalisti u kategoriji velikih gradova Dubrovnik, Krapina, Pula, Samobor te Varaždin.

Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine ova je portal istražio kako gradovi u Hrvatskoj, svrstani u tri kategorije – veliki, srednji i mali, stoje u odnosu jedni prema drugima i koji od njih zaslužuju titulu najboljih.

U obzir je uzet niz pokazatelja, kao što su prosječni dohodak, prosječni bruto mjesečni dohodak po zaposlenom, stopa siromaštva, prosječna nezaposlenost i prosječna zaposlenost, indeks nezaduženosti gradova, udio poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima i stopa prireza. Analizirana je i efikasnost gradske uprave, računajući prosječni prihod po zaposlenom te udio izdvajanja bruto plaće u rashodima. Svi ti podaci su posloženi u posebne indekse temeljem kojih se, prvi put u povijesti Hrvatske, dobila objektivna i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljena rang listu i poredak svih hrvatskih gradova.

-Kako je poanta i cilj čitavog ovog izbora nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale da eventualno promijene politiku i drugačijim proračunskim mjerama potaknu gospodarstvo i pomognu mu da raste i razvija se, ovdje ističemo samo petnaest najboljih gradova – navodi se u tekstu objavljenom na gradonacelnik.hr.

Kad je riječ o Dubrovniku istaknuto je sljedeće:
Nije nepoznanica da se gospodarstvo Dubrovnika temelji na turizmu kao osnovnoj grani i motoru razvoja, zbog čega se nova gradska uprava okrenula održivom i odgovornom upravljanju Dubrovnikom kao destinacijom. S druge strane, u godinu dana je Grad osigurao 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava za investiranje, desetak projekata su u različitim fazama prijave na financiranje, dok ih je još toliko u pripremi. Uz obnovu baštine, gdje se ističe povijesni kompleks Lazareta, Grad Dubrovnik pokreće kapitalne projekte u obrazovnoj, cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi, a razvija i svoj vlastiti model stanogradnje. Grad Dubrovnik snažno potiče razvoj poduzetništva, s naglaskom na tradicijskim obrtima koje se subvencionira s 2.000 kuna na mjesec, što je pomoglo da se obrti poput krojači, cvjećari i brijači vratili u sam stari centar grada. Dubrovnik posebno potiče i žensko poduzetništvo s maksimalno 10.000 kuna, a podupire i zapošljavanje pripravnika.

Traže se najbolji hrvatski gradovi kada su u pitanju gospodarstvo, demografija i obrazovna politika te kvaliteta života, a izabrat će se i pobjednik, odnosno gradovi s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city), te Smart-city koncepta. Proglašenje najboljih je početkom listopada.

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

PROJEKT ‘POŠTUJMO GRAD’ Franković pozvao turističke vodiče na suradnju

Dulist

Orašac sljedeće godine dobiva sportsku dvoranu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija