Grad

Dubrovnik među finalistima za gospodarski najuspješniji grad u Hrvatskoj

Grad iz zraka

Dubrovnik se našao u društvu gospodarski najuspješnijih gradova u Hrvatskoj, s Krapinom, Pulom, Samoborom i Varaždinom.

Naime, portal gradonacelnik.hr objavio je finaliste za izbor gospodarski najuspješnijeg hrvatskog grada. U kategoriji malih gradova to su Bakar, Krk, Mali Lošinj, Novigrad Istarski i Oroslavje. Među srednjim gradovima finalisti su Kastav, Poreč, Rovinj, Sveta Nedelja i Umag, dok su finalisti u kategoriji velikih gradova Dubrovnik, Krapina, Pula, Samobor te Varaždin.

Temeljem proračunskih pokazatelja i ostalih javno dostupnih službenih podataka za razdoblje od 2015. do 2017. godine ova je portal istražio kako gradovi u Hrvatskoj, svrstani u tri kategorije – veliki, srednji i mali, stoje u odnosu jedni prema drugima i koji od njih zaslužuju titulu najboljih.

U obzir je uzet niz pokazatelja, kao što su prosječni dohodak, prosječni bruto mjesečni dohodak po zaposlenom, stopa siromaštva, prosječna nezaposlenost i prosječna zaposlenost, indeks nezaduženosti gradova, udio poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima i stopa prireza. Analizirana je i efikasnost gradske uprave, računajući prosječni prihod po zaposlenom te udio izdvajanja bruto plaće u rashodima. Svi ti podaci su posloženi u posebne indekse temeljem kojih se, prvi put u povijesti Hrvatske, dobila objektivna i na konkretnim brojčanim pokazateljima utemeljena rang listu i poredak svih hrvatskih gradova.

-Kako je poanta i cilj čitavog ovog izbora nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale da eventualno promijene politiku i drugačijim proračunskim mjerama potaknu gospodarstvo i pomognu mu da raste i razvija se, ovdje ističemo samo petnaest najboljih gradova – navodi se u tekstu objavljenom na gradonacelnik.hr.

Kad je riječ o Dubrovniku istaknuto je sljedeće:
Nije nepoznanica da se gospodarstvo Dubrovnika temelji na turizmu kao osnovnoj grani i motoru razvoja, zbog čega se nova gradska uprava okrenula održivom i odgovornom upravljanju Dubrovnikom kao destinacijom. S druge strane, u godinu dana je Grad osigurao 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava za investiranje, desetak projekata su u različitim fazama prijave na financiranje, dok ih je još toliko u pripremi. Uz obnovu baštine, gdje se ističe povijesni kompleks Lazareta, Grad Dubrovnik pokreće kapitalne projekte u obrazovnoj, cestovnoj i komunalnoj infrastrukturi, a razvija i svoj vlastiti model stanogradnje. Grad Dubrovnik snažno potiče razvoj poduzetništva, s naglaskom na tradicijskim obrtima koje se subvencionira s 2.000 kuna na mjesec, što je pomoglo da se obrti poput krojači, cvjećari i brijači vratili u sam stari centar grada. Dubrovnik posebno potiče i žensko poduzetništvo s maksimalno 10.000 kuna, a podupire i zapošljavanje pripravnika.

Traže se najbolji hrvatski gradovi kada su u pitanju gospodarstvo, demografija i obrazovna politika te kvaliteta života, a izabrat će se i pobjednik, odnosno gradovi s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city), te Smart-city koncepta. Proglašenje najboljih je početkom listopada.

 

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist