Natrag
19.4.2019 03:17

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovnik među 20 top arheoloških destinacija u Hrvatskoj

23.3.2017 @ 14:47 Dulist dulist IN

Podijelite:

Ministarstvo turizma, u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i stručnjacima, predstavilo je novi kulturno-turistički priručnik ‘20 top arheoloških destinacija Hrvatske’.

Dubrovnik je u Hrvatskoj, ali i u svijetu, odavno prepoznat kao povijesno i arheološko blago. Biser Jadrana dodatnu je potvrdu vrijednosti dobio pronašavši se među top 20 arheoloških destinacija u Hrvatskoj. U priručniku se navode zanimljivosti, kao što je informacija kako se ‘od 1979. gradska jezgra Dubrovnika nalazi se na UNESCO popisu svjetske kulturne baštine, a Festa sv. Vlaha, sveca zaštitnika Dubrovnika, od 2009. godine dio je UNESCO registra zaštićene nematerijalne baštine.’ Uz gradsku jezgru, pisalo se i Stonskim zidinama te Stećcima u Dubravci. 

Inicijatorice i autorice publikacije su Vlasta Klarić i Dora Kušan Špalj. Priručnik je izdan na hrvatskom i engleskom jeziku u 1.000 primjeraka. Na više od stotinu stranica prikazuje arheološke destinacije u priobalnom i kontinentalnom dijelu zemlje te UNESCO-ova odredišta.

Uz brojne opise i zanimljivosti, navedene su i lokacijske oznake te mogućnosti kako doći do njih, s preporukama za manifestacije, turističke agencije i kulturne ustanove u kojima se posjetitelji mogu detaljnije informirati.

Osim Dubrovnika, u publikaciji su u obalnom dijelu prikazani Pula, NP Brijuni, Kvarner – Rijeka i Krk te Lošinj i Cres, Zadar, Nin, Solin i Vid, a na kontinentu Krapina, Zagreb-Ščitarjevo (Velika Gorica), Varaždinske Toplice, Sisak, Vinkovci i Vukovar. Među UNESCO-ovim odredištima svoje su mjesto pronašli Poreč, Šibenik, Trogir, Split, Hvar i Dubrovnik.

Cijeli priručnik možete pogledati ovdje.

Izvor: Ministarstvo turizma RH

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana