Kultura

‘DUBROVNIK JE ZAPLOVIO’ Ruždjak Podolski: Razočarani smo, no sve je ovo teatar. Generalna će se održati

'DUBROVNIK JE ZAPLOVIO' Ruždjak Podolski: Razočarani smo, no sve je ovo teatar. Generalna će se održati

Dubrovnik je stvarno zaplovio. Možda smo i prizvali ovu oluju – istaknula je intendatnica Dora Ruždjak Podolski povodom otkazivanja generalne probe obljetničkih 70. Dubrovačkih ljetnih igara čije svečano otvaranje krasi upravo krilatica ‘Dubrovnik plovi’. Generalna proba ipak će prema najavama prethoditi otvaranju, točnije u srijedu 10. srpnja u 18 sati.

-Svi smo jako razočarani – od HRT-a, zbora Libertas do glumaca i svih ostalih – govori nam intendantica koja je unatoč otkazanoj probi imala osmijeh na licu jer – ‘sve je ovo teatar, treba biti prilagodljiv i igrati se uvijek’, ističe. Prema njenima riječima, generalna bi se održala, no bilo je nekoliko faktora zbog kojih se ipak morala otkazati.

-Prvi je ton. Mikrofoni su stradali pod naletom oluje, i nažalost to nitko nije mogao spriječiti. Mokri su sad i moraju se rekuperati. Pod broj dva, tu su kablovi i čitava struja koja je pod sumnjivim naponom te je tonska služba rekla da ne može garantirati probu u ponoć. Treći faktor je rasvjeta koja se također ne može upaliti. A četvrti faktor koji je bio nepredvidljiv je što glazbenici iz Hannoverskog orkestra imaju vrlo skupe, stare i vrijedne instrumente koji koštaju i do 100 tisuća eura. Naprosto, nismo mogli dopustiti taj rizik – naglasila je.
Iskreno se nada da će se otvaranje održati 10. srpnja. Bilo bi, kako kaže, prvi put u povijesti da se nije odvilo na taj datum.

-S generalnim je probama prije bilo problema, čemu sam svjedočila 2005. godine kad sam režirala otvaranje bez generalne. Zbog toga sam iskustva ipak mirnija – rekla je.

Dok smo pričali s Ruždjak Podolski, ispred teatra se okupljala glumačka svita koja je kroz smijeh komentirala kako je ovo ‘najbolja generalna dosad’. Tu su, među ostalim bili Frano Mašković Mačak koji se, kako svi znamo, pridužio plejadi slavnih glumaca koji su na Lovrjencu igrali ‘Hamleta’, zatim Doris Šarić Kukuljica, Perica i Maro Martinović te brojni drugi. Kiša je pomrsila probu, no i dalje je među glumcima, ali svima onima koji stvaraju Igre, bila prisutna pozitivna energija. ‘Skupit ćemo se u 18 sati pa što Bog da’, zaključila je Ruždjak Podolski.

47 slavljeničkih dana
Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi 10. će srpnja u 21 sat (ako vrijeme posluži) ispred crkve sv. Vlaha svečano biti otvorene jubilarne, 70. Dubrovačke ljetne igre, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza na približno trideset scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika.

Obljetničke, sedamdesete Dubrovačke ljetne igre bit će svečano otvorene prema scenariju i u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, a pod krilaticom ‘Dubrovnik plovi’. U ceremoniji sudjeluju Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Libertas i Dubrovački komorni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Repušića te Festivalski dramski ansambl, Folklorni ansambl Linđo, studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te djeca i građani grada Dubrovnika. Kraj svečanosti obilježit će piromuzički vatromet čiji se početak očekuje oko 22 sata.

U 47 slavljeničkih dana nadolazeće festivalske sezone, Igre će brojnoj domaćoj i inozemnoj publici predstaviti više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi. Program objedinjuje najkvalitetnije hrvatske umjetnike i vrhunska gostovanja inozemnih umjetnika, a upravo će reprezentativni spoj navedenoga otvoriti i glazbeni program Igara, 11. srpnja velikim gala koncertom ispred crkve sv. Vlaha.

Držimo fige!

 

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist