Kultura

‘DUBROVNIK IZNOVA’ Bogata mašta i čudestan niz likovnih impresija

'DUBROVNIK IZNOVA' Bogata mašta i čudestan niz likovnih impresija

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Dubrovnik organiziralo je ovog petka otvaranje izložbe slikara Vulka Hajdića u Širokoj ulici, u prostorijama Društva prijatelja dubrovačke starine.

Nazvana jednostavno ‘Dubrovnik iznova’ ova zanimljiva izložba privukla je brojne ljubitelje Hajdićevog rada, a donosimo i što je o njoj zapisao gospar Tomislav Šuljak.

I na mirima od Grada Grad

Leonardo da Vinci svojim je učenicima naglašavao da se ne trebaju brinuti za inspiraciju, jer dovoljno je pomno promatrati mrlje koje vlaga ostavlja po zidovima i tu će pronaći bezbroj likova koji daju nadahnuće za rad.

Upravo na taj način, pomno razgledajući mrlje na zidovima kuća i gradskih zidina, slikar Hajdić je našao inspiraciju za svoje izvanredno maštovito naslikane motive Grada. Bogatoj mašti slikar je priključio i bogato iskustvo dosadašnjih radova na temu Grada i ostvario čudesan niz likovnih impresija. Na njegovim slikama motivi su Dubrovnika, prepoznatljivi detalji Porta, Straduna, ljudskih figura i sl., oslobođeni fotografske faktografije, ali zato toliko zanimljivi i prihvatljivi kao oblik umjetničke ekspresije. Naravno, umjetnik je viđeno ipak podredio osnovnim zakonitostima slikarstva – skladu boja i harmoničnoj kompoziciji – tako da slike djeluju ugodno, a opet, na neki način izazovno, u skladu sa zahtjevima suvremene estetike.

Ova izložba nesumnjivo je vrijedan doprinos likovnom životu našega grada, koji svojim skladom – ukupnom ljepotom cjeline i detalja- i na ovaj način interpretiran daje ugodan i rekao bih kvalitetan doprinos suvremenoj likovnoj sceni Dubrovnika.

Tomislav Šuljak

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist