Zanimljivosti

Dubrovnik FestiWiNe dogodine u travnju

Dubrovnik FestiWiNe dogodine u travnju

Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA nositelj je prekograničnog projekta interaktivnog razvitka vinarstva i turizma pod nazivom ''Mreža vinskog turizma – WiNe'' (Wine Network Tourism). 

Središnji događaj usvojenog projekta jest regionalni vinski festival koji će se po prvi put pod nazivom Dubrovnik FestiWiNe održati u Dubrovniku 25. i 26. travnja 2014. Tim povodom je u palači Ranjina održana konferencija za medije na kojoj je najavljena ova manifestacija.
 
Namjera i želja nositelja projekta jest da posljednji travanjski vikend ili čak cijeli tjedan u narednim godinama bude prepoznat po festivalskom okupljanju u Dubrovniku uz regionalna vina i bogatu gastronomsku ponudu te da na taj način Dubrovnik ponovo postane vinski grad kao što je to bio u stoljećima svojih najvećih uspjeha i slave.

Stoga se festivalska događanja planiraju smjestili u Grad, a središnju festivalsku izložbu vina u atrij nekadašnjeg samostana sv. Klare, restoran Klarisa. Na središnjoj izložbi vina na kojoj će posjetitelji moći kušati najbolja vina iz regije očekujemo više od sto vinara izlagača. Izravan susret posjetitelja s vinarima i njihovim vinima najbolji je način stjecanja međusobnog povjerenja.
 
Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je adute Dubrovačko neretvanska županije kao regije najboljih vina; najboljih crnih vina Hrvatske – dingača i postupa te izvrsnih bijelih – pošipa i malvasije. Također, spomenuo je i Strategiju vinarstva i vinogradarstva županije koja se fokusira na brandiranje i prodaju vina, a između ostalog u svom programu predviđa i vinski festival. Župan je naglasio kako je ovo velik i zahtjevan projekt koji podržavaju vinari i Grad Dubrovnik.  
Melanija Milić, direktorica regionalne razvojne agencije DUNEA pobliže je predstavila projekt prekograničnog projekta interaktivnog razvitka vinarstva i turizma pod nazivom ''Mreža vinskog turizma – WiNe'' (Wine Network Tourism) čije je središnje događanje upravo regionalni festival vina Dubrovnik FestiWine. Istaknula je kako je projekt započeo u ožujku 2013. i traje 24 mjeseca, a sveukupna vrijednost projekta je 438.880,00 EUR od čega Dubrovnik dobiva 248.118,00 EUR-a. Projekt objedinjuje tematske vinske staze, vinski muzej, program vinske obuke i danas najavljeni vinski festival.
 
Na konferenciji su još nazočili i gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je istaknuo kako će Grad Dubrovnik dati punu potporu festivalu i projektu – prostorno i financijski, te Vido Bogdanović ispred agencije Dubrovnik PartneR koja je na raspisanom javnom natječaju dobila poslove produkcije, marketinga i promocije prvog regionalnog vinskog festivala.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist