Sport

DUBROVNIK DUATHLON Tamo neka pitanja i odgovori…

DUBROVNIK DUATHLON Tamo neka pitanja i odgovori...

Iz Triatlon kluba Dubrovnik, organizatora utrke ‘Dubrovnik Duathlon 2017.’ poslali su zanimljiv razgovor iz kojeg se puno toga može saznati o predstojećem sportskom događaju.

 

1.Što ja stvarno trebam za taj duatlon aj’ mi reci?
D3: Trči se i biciklira, pa se opet trči, stoga treba ti: bicikla, kaciga, teniske za trčanje, sportska odjeća… dobra volja, nešto kondicije i ništa više… E! I naspavaj se, nemoj piti tulumariti noć prije utrke!

2.Koju vrstu bicikle smijem koristit?
D3: MTB, trek ili cestovna bicikla su sasvim ok – ali ne na električni pogon niti neki ukradeni! Bitno je da je uredna i da joj radu kočnice i da si iskusna/an s biciklom, tj. da znaš osnovne stvari, voziti, kočiti i mijenjati brzine. Ne diži je na zadnju i nemoj voziti ono k’o Mujo bez ruka….

3.Natječu li se samo sportaši, samo muški, nadljudi?
D3: Ma ne, na ovo natjecanje dolazi više rekreativaca nego sportaša, i žena danas sve je više u ovom sportu. Nekad je odnos 50/50. Ali sigurno uvijek ima više rekreativaca nego sportaša. Ma kakvi nadljudi, svi su bili nekad početnici… s upitnikom poviše glave!

4.Bi li moje tijelo to htjelo?
D3: Duatlon (5000m trčanja, 20km bicikl te još 2,5km trčanja) je prava utrka za početnike i za napredne, jedni da se okušaju u nečemu novome, a drugi da odrade ili dobar trening ili da obore svoje osobne rekorde, možda i da pobjede. Treninga malo prije utrke je potrebno, ali ne previše niti prenapornih treninga, bitno je savladati distance i poštivati osnovna pravila. Ne ideš na IronMan ovaj put (3.9km plivanja, 180km bicikla, 42km trčanja), ali ‘ko zna, možda i hoćeš jednog dana…

5.Što se događa na startu?
D3: Bitno je da dođeš u startnu zonu 5-10 minuta prije starta zagrijan/a, s urednom opremom. Zagrijavaš se tako da se prvo malo istegneš i malo lagano istrčiš npr. 1-2 km tako da se tijelo ugrije tj. mišići, srce da se razbudi itd. Priušti sebi i dovoljno vremena da se malo odmoriš od zagrijavanja, da dođeš do zraka i da smiriš malo organizam tj. tijelo da udobno start odradiš. Prvo kreće trčanje, čekaš znak za start. Guranje u startu je zabranjeno. Bitno je da imaš broj okrenut sprijeda i gledaj samo naprijed i malo sa strane. Opusti se, nemoj krenut prenaglo. Ovo nije utrka na 100m. Ne brini imat ćeš prilike kad ćeš imat prostora za ubrzat.

6.Nakon prvog trčanja?
Dolaziš u tranzicijsku zonu, stavljaš kacigu, uzimaš bicikl, okrećeš broj na leđa, izlaziš iz zone, guraš to biciklo do linije za biciklu i krećeš biciklirati nakon prelaska linije koju ti sudac pokaže. Isto nemoj krenut prejako. Ponesi na biciklu sportsku bocu vode ili bocu sportskog napitka, a dobro dođe i energetska pločica ili energy gel – dok bicikiraš. Ostavi se mobitela i selfie-a!

7.Onda nakon bicikle?
D3: Ne skidaj kacigu odmah. Ne diraj je uopće. Moraš sići s bicikle prije linije na kojoj si se popela/o kad si startala/o. Dolaziš opet u tranzicijsku zonu, skidaš kacigu tek kad ostaviš bicikl, okrećeš broj sprijeda, izlaziš iz zone i krećeš trčat zadnju i najkraću dionicu utrke. Ovdje pojačaš trčanje ako imaš još snage da završiš utrku jako – ali najbitnije je istrčati do kraja, nije problem ako treba hodati malo – hodaj, pjevaj, plješći sebi i ostalima! Odradio/la si više od 70 posto utrke!

8.Ako moram stat jer me nešto boli ili mi se pokvario bicikl, pukla guma – što da radim ‘kad odu prijatelji moji’?
D3: Duatlon nije lak, postoje rizici ozljeda k’o u svakom sportu tako ako trebaš stat – stani. Ipak manje je ozljeda na ovakvom natjecanju nego u bilo kojem drugom kontaktnom sportu: nogomet, košarka, rukomet, judo itd. Bicikl ako ne znaš mijenjat gumu ili nemaš pumpu i rezervnu zračnicu, ako ti pukne i ne znaš što dalje bolje je stat nego vozit dalje. Bolje onda i odustat, mnogi natjecatelji su već iskusili razne razloge odustanja od utrke tehničke i fizičke prirode – nećeš biti ni prvi/a ni zadnja/i kome se to dogodilo. Neki kojima se nešto dogodilo s biciklom, a bili su blizu cilja za biciklistički dio, izgurali su lagano trčeći biciklu do linije i krenuli na trčanje, i to je opcija, i dozvoljeno ti je. Ne odustaj ako ne moraš!

9.Koja su to duatlon pravila?
D3: Uvijek pravila u natjecanjima postoje. Brifing utrke se uvijek radi prije utrke zato je bitno doć na vrijeme. Važno da ne smetaš drugima u utrci i prilikom priprema, da ne tražiš prečice, da slušaš sudce i volontere kad ti nešto govore, da se makneš iz ciljne zone nakon završetka, da se ne guraš i da paziš u vožnji oko sebe i ispred sebe. Namjestiti natjecateljski broj kojeg dobiješ prije početka utrke na vidno mjesto ispred sebe u trčanju, i iza sebe u biciklističkom dijelu. Kacigu uvijek nositi na biciklu. Na brifingu sve će ti biti objašnjeno, sve je vrlo lako zapamtiti, a ako treba uvijek u utrci se može stati na sekundu i pitat nekoga iz organizacije ako što nije jasno.

10.Koliko i kako da treniram?
D3: Na internetu ima nekih planova za treninge ako se ukuca ‘duatlon trening’ na google-u, možda više opcija ima na engleskom jeziku, ili ako kupiš neku knjigu o triatlonu itd. Ali za početnike dovoljno je 45 minuta do sat vremena na dan 5-6 puta tjedno za doć u formu, i sve nekih 4-6 tjedana prije utrke. Jedan dan trčanje, drugi dan bicikla i sve tako, istezati se nakon trčanja moraš kako bi umanjio rizik od ozljeda, i uvijek zagrijavati se prije treninga bar 5-10 minuta je jednako bitno…. Trening je zabavniji u grupi pa ako imaš društvo iskoristi to, pođi na kavu iza treninga, komentiraj, primaj i dijeli savjete – i ne zaboravi pojačat zdravu prehranu svih tih dana – pojačaj i unos vitamina, proteina, magnezija, i ostalih zdravih dodataka – voće i povrće je najbolje od toga svega! Povremeno je bitno i individualno trenirati kako bi moglo se izvući iz sebe više i usporediti osobne rezultate i osjećaje!

11.Što se događa sa mnom u cilju?
D3: Pređeš ciljnu liniju, sudac ti izmjeri vrijeme, ljudi ti čestitaju, ali obavezno kreneš lagano prema okrepnoj i zabavnoj zoni da ne smetaš drugim natjecateljima koji dolazu nakon tebe, jednako umorni kao ti, ali super zadovoljni! Ako si zadnji ne brini ipak si dobitnik/ca, jer si kao prvo sigurno bolji/a od onih koji se uopće nisu prijavili – ostvaren je tvoj cilj – veliki smiješak u cilju je zato obavezan : ) After party te čeka s ostalom ekipom!

12.Prodano! Gdje se upisujem i kako?
D3: Registriraš se i prijaviš do 3. veljače 2016. preko www.racecollector.com, uplatiš online ili općom uplatnicom startninu 50 kuna Triatlon Klubu Dubrovnik (detalji na www.dubrovnik-triathlon.com), i ako imaš neka pitanja pošalješ mail na info@dubrovnik-triathlon.com i to je to!
Sretno i vidimo se na prvom Dubrovnik Duatlonu!

Pročitajte još

DAN SPORTA U OŠ MOKOŠICA Održana natjecanja u graničaru i atletici

Dulist

[FOTO] MEĐUŠKOLSKA RAGBI LIGA Najuspješniji učenici Mokošice i Župe dubrovačke

Dulist

BRAVO Franko Torić osvojio naslov prvaka na turniru u parastolnom tenisu

Dulist