Kultura

Dubrovnik domaćin manifestacije ‘Dani kraljice Teute’

Dubrovnik i Dubrovačke knjižnice prvi će put biti domaćini kulturno-umjetničke, regionalne manifestacije ‘Dani kraljice Teute’ koja će se održati u utorak, 20. studenoga u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Program obuhvaća svečanu akademiju koja će biti posvećena obilježavanju 550-te godišnjice smrti albanskog nacionalnog heroja Skenderbega i Gjon Gazulliju (Ivan Gazulić), dominikancu, astrologu i astronomu albanskog podrijetla koji je obavljao diplomatske poslove za Dubrovačku Republiku te oporučno darovao svoju bogatu biblioteku za javnu knjižnicu u Dubrovniku u 15. stoljeću.

Ova svečana akademija bit će ujedno i sjećanje na najstariju albansku dijasporu koja se doselila iz Albanije u Dubrovnik prije 600 godina. To su većinom bile vrlo bogate obitelji aristokratskog podrijetla koje su pobjegle pred Turcima. Pretpostavlja se da je tada bilo oko 345 osoba u Dubrovniku, a među njima i obitelj Gazulli. U Dubrovniku Gjon Gazulli bio je poznat kao Ivan Gazulić.

Ovom prigodom predsjednica Kluba albanskih žena Hrvatske ‘Kraljica Teuta’, Shenida Bilalli poklonit će portret Gjona Gzullija i prigodne knjige Narodnoj knjižnica Grad te će obnoviti zahtjev iz 2016. Gradu Dubrovniku za imenovanje jedne ulice u Dubrovniku po Gjon Gzuliju.

‘Dani kraljice Teute’ održavaju se 14. godinu zaredom.

PREDAVAČI:
gost prof. dr. Ahmet Musa – Albanija
gost prof. Etleva Lala – Mađarska
Shenida Bilalli – predsjednica Kluba albanskih žena Hrvatske ‘Kraljica Teuta’
prof. kl. filologije Jelena Bogdanović – ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik
viši arhivist Zoran Perović – Državni arhiv u Dubrovniku
Ivan Gjurasić – počasni albanski konzul u Dubrovniku
Valjdeta Golja – predstavnica dubrovačkih Albanaca

Pročitajte još

IZLOŽBA MATURALNIH RADOVA Mladi umjetnici ulaze u novo razdoblje, slobodno i izazovno

Dulist.hr

DOBITNIK NAGRADE ‘VACLAV HUML’ Violinist Luka Ljubas nastupa s DSO-om u Dvoru

Dulist

OVOG PETKA Dan otvorenih vrata Hrvatskog restauratorskog zavoda

Dulist