Kultura

DUBROVNIK ART FORUM ‘Nedostupno’ večeras premijerno u Kazalištu

DUBROVNIK ART FORUM 'Nedostupno' večeras premijerno u Kazalištu

Plesna predstava ‘Nedostupno’ premijerno će se u sklopu festivala Dubrovnik Art Forum odigrati ove nedjelje, 11. studenog u Kazalištu Marina Držića s početkom u 20 sati. 

Riječ je o koprodukciji Plešimeda i Kazališta Marina Držića u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom, a ideju i koreografiju potpisuje Zrinka Lukčec, Nedostupno se bavi svim onim što ostaje s druge strane misli, ispod kože, u nemuštim tumačenjima događajnosti, osjećaja, želja i poriva, s onim što bismo ponekad zakopali negdje duboko i daleko, negdje gdje je nevidljivo, a ponekad izvukli iz utrobe da se raspada na svjetlu dana, i šamara nas svojom prisutnošću.

Kao lajtmotiv i polazišnu točku Nedostupno uzima mit o Orfeju i Euridiki te pojam podzemnog u umjetnosti, jednako kao i pokušaj svakodnevnog i osobnog tumačenja što nam podzemno znači: je li riječ o mutnim i tmurnim bujicama podsvjesnog/nesvjesnog, događanju s prizvukom nepoćudnog i neprihvatljivog ili o naizgled banalnim činjenicama poput tkiva koje se nalazi ispod kože – mišića, krvnih žila, kostiju, živčanog sustava…?

Kroz sukob Erosa i Thanatosa, istražujemo binarnosti živo/neživo, tjelesno/bestjelesno, ispred/iza, prošlost/budućnost. Ove opreke čini temelj propitivanja kojima se predstava bavi, pokušavajući pronaći put za izlazak iz podzemlja, nadajući se da nedostupno može izgubiti negaciju.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist