Zanimljivosti

Dubrovnik 21. najjeftiniji europski grad

Dubrovnik 21. najjeftiniji europski grad

Na listi četrdeset najjeftinijih europskih gradova, koju drugu godinu za redom sastavlja internetska stranica Priceoftravel.com, Dubrovnik drži zlatnu sredinu na 21. mjestu, pet mjesta slabije nego prošle godine.

– U usporedbi s ostatkom „Istočne Europe“, Dubrovnik je skup, ali u odnosu na druga odmarališta s plažom u Italiji, još uvijek je jeftin. Nažalost, za one koji prolaze kroz regiju nije ga lako dohvatiti, ali vrijedi skrenuti s puta, osobito u sezoni – stoji u obrazloženju internetske stranice Priceoftravel.com, koja je Dubrovnik u 2012. godini „spustila“ za pet mjesta.

Naime, prema tzv. Backpacker Indexu, jedan dan u Dubrovniku košta 394,40 kuna ili 67,77 dolara, dok je prošle godine taj iznos bio 331,90 kuna ili 63,95 dolara. Posljedica toga je poskupljenje prijevoza i posjeta gradskim znamenitostima.

Inače, na listi već drugu godinu za redom prvo mjesto drži bugarska prijestolnica Sofija kao najjeftiniji europski grad (23,71 dolara dnevno), a slijedi je poljski grad Krakov (23,83 $/d), koji je obranio svoje prošlogodišnje drugo mjesto. Treći najjeftiniji grad je Budimpešta (30,05$/d), dok hrvatska metropola Zagreb drži devetu poziciju. Najskuplji grad je Zurich(118,78$/d).

Zanimljivo je primjetiti da su se ispred Dubrovnika našli gradovi koje inače prati fama skupljih gradova: Moskva (10. mjesto), Rejkjavik (18.) i London (19.).

Backpacker Index određuje se prema zbroju troškova smještaja u najjeftinijem hostelu s lijepim pogledom, posjeta jednoj atrakciji dnevno, potrošnje tri obroka dnevno, dvije kartice za prijevoz dnevno te tri jeftina lokalna vina (ili piva) dnevno.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist