Natrag
25.3.2019 23:21

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovnik 21. najjeftiniji europski grad

9.1.2012 @ 10:53 Baldo Marunčić Zanimljivosti

Podijelite:

Na listi četrdeset najjeftinijih europskih gradova, koju drugu godinu za redom sastavlja internetska stranica Priceoftravel.com, Dubrovnik drži zlatnu sredinu na 21. mjestu, pet mjesta slabije nego prošle godine.

– U usporedbi s ostatkom „Istočne Europe“, Dubrovnik je skup, ali u odnosu na druga odmarališta s plažom u Italiji, još uvijek je jeftin. Nažalost, za one koji prolaze kroz regiju nije ga lako dohvatiti, ali vrijedi skrenuti s puta, osobito u sezoni – stoji u obrazloženju internetske stranice Priceoftravel.com, koja je Dubrovnik u 2012. godini „spustila“ za pet mjesta.

Naime, prema tzv. Backpacker Indexu, jedan dan u Dubrovniku košta 394,40 kuna ili 67,77 dolara, dok je prošle godine taj iznos bio 331,90 kuna ili 63,95 dolara. Posljedica toga je poskupljenje prijevoza i posjeta gradskim znamenitostima.

Inače, na listi već drugu godinu za redom prvo mjesto drži bugarska prijestolnica Sofija kao najjeftiniji europski grad (23,71 dolara dnevno), a slijedi je poljski grad Krakov (23,83 $/d), koji je obranio svoje prošlogodišnje drugo mjesto. Treći najjeftiniji grad je Budimpešta (30,05$/d), dok hrvatska metropola Zagreb drži devetu poziciju. Najskuplji grad je Zurich(118,78$/d).

Zanimljivo je primjetiti da su se ispred Dubrovnika našli gradovi koje inače prati fama skupljih gradova: Moskva (10. mjesto), Rejkjavik (18.) i London (19.).

Backpacker Index određuje se prema zbroju troškova smještaja u najjeftinijem hostelu s lijepim pogledom, posjeta jednoj atrakciji dnevno, potrošnje tri obroka dnevno, dvije kartice za prijevoz dnevno te tri jeftina lokalna vina (ili piva) dnevno.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana