Aktualno

Dubrovnik 2021. uvodi pristojbu za goste s cruisera

Dubrovnik 2021. uvodi pristojbu za goste s cruisera

Hrvatski sabor na današnjoj je sjednici usvojio reformski paket turističkih zakona kojim se između ostalog dozvoljava jedinicama lokalne samouprave naplata turističke pristojbe za brodove na međunarodnim putovanjima, takozvane cruise pristojbe, o čemu je duList prvi pisao.

-Grad Dubrovnik će kao što smo to i najavili 2021. godine početi s naplatom navedene pristojbe. Pohvale Ministarstvu turizma i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na odlučnosti i razumijevanju da se podrže Gradovi koji su inicirali novinu u zakonu – istaknuo je na društvenim mrežama gradonačelnik Mato Franković.

Inače, jedinice lokalne samouprave mogle bi same odlučiti žele li uvesti ovu pristojbu i u kojem iznosu. Grad i građani, istaknuo je jednom prilikom Franković, svakako će imati koristi jer bi se već s pristojbom od dva eura po gostu s cruisera mogla ostvariti dobit od oko 12 milijuna kuna koje bi Grad uložio u ceste na svom području. Grad će na vrijeme obavijestiti cruise kompanije kako bi novu pristojbu mogle ukalkulirati u buduću cijenu. Jedno od pitanja je i kako kako operativno provesti naplatu, a gradonačelnik je predložio da se to obavlja putem cruise agenata, kojima bi gradovi izdavali račune. Ostalo je i dalje otvoreno pitanje naplaćivati pristojbu po gostu ili po brodu, s tim da bi brodovi bili razvrstani u kategorije sukladno broju putnika.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist