Aktualno

Dubrovnik 2021. uvodi pristojbu za goste s cruisera

Hrvatski sabor na današnjoj je sjednici usvojio reformski paket turističkih zakona kojim se između ostalog dozvoljava jedinicama lokalne samouprave naplata turističke pristojbe za brodove na međunarodnim putovanjima, takozvane cruise pristojbe, o čemu je duList prvi pisao.

-Grad Dubrovnik će kao što smo to i najavili 2021. godine početi s naplatom navedene pristojbe. Pohvale Ministarstvu turizma i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na odlučnosti i razumijevanju da se podrže Gradovi koji su inicirali novinu u zakonu – istaknuo je na društvenim mrežama gradonačelnik Mato Franković.

Inače, jedinice lokalne samouprave mogle bi same odlučiti žele li uvesti ovu pristojbu i u kojem iznosu. Grad i građani, istaknuo je jednom prilikom Franković, svakako će imati koristi jer bi se već s pristojbom od dva eura po gostu s cruisera mogla ostvariti dobit od oko 12 milijuna kuna koje bi Grad uložio u ceste na svom području. Grad će na vrijeme obavijestiti cruise kompanije kako bi novu pristojbu mogle ukalkulirati u buduću cijenu. Jedno od pitanja je i kako kako operativno provesti naplatu, a gradonačelnik je predložio da se to obavlja putem cruise agenata, kojima bi gradovi izdavali račune. Ostalo je i dalje otvoreno pitanje naplaćivati pristojbu po gostu ili po brodu, s tim da bi brodovi bili razvrstani u kategorije sukladno broju putnika.

Pročitajte još

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Devet novih sumnji na koronavirus, Hrvatska je spremna i na zatvaranje granice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija