Zanimljivosti

“Dubrovniče, vrijediš svakog gutljaja pive!”

"Dubrovniče, vrijediš svakog gutljaja pive!"

U jeku medijske kampanje o cijenama u dubrovačkim lokalima, posebno na Stradunu i 'sporednim ulicama', prenosimo tekst Ličanina Jadranka Hodaka, inače u internetskom svijetu poznatog kao Bloger Krule, koji se na ciničan način dotakao pitanja je li Dubrovnik zaista preskup.

Osim što sve što misli objavljuje na svom blogu, Bloger Krule objavio je i dvije knjige „Obrana i zaštita od gluposti“. Premda mu riječnik koji koristi nije za svačije uši, zbog autentičnosti izričaja tekst objavljujemo u izvornom obliku.

„RUBRIKA – DUBROVNIK

Svi ovih dana bruje kako je Dubrovnik preskup, pri tome mislim na kafiće. I sam sam bio u Dubrovniku. Ima toga jedno 3 godine da sam kompletnu plaću od 280 radnih sati strpao u džep, stavio deku i jastuk u auto i put Dalmacije. Nikad u životu do tada nisam bio u Dalmaciji, al sam sam sebi reka, u ovih 10 dana ima da spičkaš sve pare bez obzira štoš ostalih 20 dana jest govna.

Tako je i bilo… i ne žalim ni jedne jedine kune. Od Zadra pa do Dubrovnika, sve sam obišao… spavao u autu… spavao po parkiralištima… i bio u Dubrovniku, daleko najljepšem gradu kojeg sam ikad vidio. To ka da je Bog napravio a ne čovjek… pri tome mislim na sve unutar zidina.

Dubrovnik nisam znao, pa mi je prijatelj preko telefona rekao ulicu u kojoj je sat vremena parkiranja 5kn/sat. Tu sam parkirao, platio parking za slijedećih 7 sati (35 kn sve skupa) i krenuo prema dubrovačkim zidinama koje su svega 30 minuta hoda od mjesta di sam ostavio auto. Da vam budem iskren, usrao sam se od onih priča o dubrovačkoj skupoći pa sam naišao na jedan kafić i reko idem testirati cijene.

Kafić je van dubrovačkih zidina, znači na putu do samih zidina. Sjeo sam i naručio hajniken… cijena… 18 kuna. Krušna te mrva jebla, kod mene u Lici je 16, a ovdje 18! Oko 10 navečer sam ušao na stradun… nešto najljepše što je moje bauštelsko oko u životu vidjelo. Sve što sam gledao, gledao sam iz čiste građevinske perspektive i sve što sam vidio, pitao sam se "PA KAKO U PIČKU MATERINU, KAKO!?", čudivši se kako su to tako perfektno uspjeli napraviti.

Jedini sam od onih tisuće ljudi na stradunu… jedini sam legao na pod i okom nišanio vanjski kantun kuće i divio se savršeno okomitom kamenom kantunu. "KAKO GA OVAKO SAVRŠENO VERTIKALNOG NAPRAVIŠE, SUNCET JEBEM!?"… non stop sam bio u čudu. Kamene stepenice koje sam viđao, danas možete sanjati da će ih netko tako napraviti. Fuge između kamena, presavršeno… umjetnost. Detalji oko prozora… perfekcija.

2-3 sata sam blejao i nišanio po Dubrovniku (starom gradu)… a onda rekoh, sad na stradun testirat cijene. Sjedoh na sred straduna i reko daj još jedan ajniken. Eto ajnikena po 35 kuna. Da je 100, malo bi bio nakon onake ljepote kakvu vidih i da još jednom ponovim, kod mene u Lici je ajniken 16 kuna, eto na stradunu nešto skuplji.

I sad, meni netko veli da je Dubrovnik preskup!? Vidio sam parking po 30kn/sat ali 50 metara od zidina. Odi u onu jebenu Veneciju gdje govna plutaju kanalima pa parkiraj i javi pošto je parking. U Dubrovniku imaš jeftinih parkinga al jebi ga, treba pješačiti 2 km a guzice gotovanske pa im se neda. Cuga i sve ostalo van zidina po sasvim normalnim cijenama, a vele na stradunu preskupo… ajde popij pivu na vrhu jebenog ajfelovog tornja pa mi javi pošto je.

Na vrhu jebenog tornja sastavljenog od željeza u par mjeseci. Dubrovnik… to naše suvo zlato na kojem su kamenoklesari i svi ostali majstori 100tinama godina krvarili, znoj pišali… i u konačnici, nešto nam ostavili. Aloooo OSTAVILI!!!

I tako, čude se svi ko pička na nove gaće kako je na stradunu sve skupo… a kod mene u jebenoj Rijeci, majkut jebem, u pekari na križanju na Zametu, 2 litre sprajta – 19 kuna il u konačnici, ajniken u mojoj ličkoj vukojebini 16 kn gdje moš vidit jedino minska polja… to nikog ne jebe.

Zbog sveg bauštelskog truda što svaki kamen ručno ugradište i ostavište nam u nasljedstvo bar nešto… Dubrovniče, vrijediš svakog gutljaja pive… svake kune… i da ponovim, ko oće normalno, nek se makne iz starih zidina i ode sa strane, sve je normalno…. dat jebem veneciju i ajfelov toranj zajedno sa Londonom!!!

Preljepi moj Dubrovniče, pamtim svaki kamen, stepenicu, voltu, prozor, kantun… zlata vrijediš.

Kome je preskupo, nek kupi varekine po 5 kuna i nek pije… da nisam vidio, ne bi vjerova… to nije grad, to je savršenstvo ljudskih ruku.

AMEN!“

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist