Natrag
16.2.2019 20:42

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dubrovkinje učile plesti pomice

27.3.2012 @ 12:57 Ana Prohaska Zanimljivosti
4;4

Podijelite:

Povodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, DEŠA – Dubrovnik organizira danas i sutra radicionalne Uskrsne radionice pletenja pomica, u svojim prostorijama u Lazaretima.

Dugogodišnja voditeljica je Jožica Jakovljević, inače Slovenka, koja 15-ak godina našim sugrađanima pokazuje kako se izrađuju pomice.
Radionice pletenja pomica održat će se u razdoblju od 27. do 28. ožujka od 9 do 12 sati.

– Najprije sam ja učila, a poslije sam i preuzela radionicu pomica. Odaziv je svake godine sve veći. Ugodno sam iznenađena. Do sada je na radionicama bilo dvoje, troje ljudi. Dolazila su mi i dječica iz vrtića,  iz škole, jednu ili dvije godine dolazili su i gimnazijalci. No, više ne. Šteta jer su ipak to mladi ljudi koji bi se trebali za ovo zanimati, ali ne znam zašto ih nema.- rekla nam je Jožica koja i sama odlazi po vrtićima i školama kao bi dubrovačku mladež zainteresirala za ovu tradicijsku vještinu poznatu za dubrovački kraj.

– Dolazile su mi i  studentice koje nisu rodom iz Dubrovnika. Bile su strašno ponosne da mogu doma pokazati nešto što su naučile.   Također radionice ću držati u petak, subotu i nedjelju na Mediteranskom sajmu zdrave prehrane na Babinom kuku- ističe te naglašava kako je onaj tko dođe na radionice, vrlo lako nauči plesti pomice:

– Općenito, ima pojedinaca i nešto mladih koji uče doma. Uvijek mi je drago čuti kada djeca kažu da to rade s bakama. Treba reći da vam sve to ide iz kuće,  kako doma drže do tradicije tako i djeca poštuju tradiciju – zaključila je.  
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana