AktualnoUrednički izbor

DUBROVKINJA TINA S CARNIVAL BREEZA ‘Jedva smo čekali doći doma, najgora je bila neizvjesnost’

DUBROVKINJA TINA S CARNIVAL BREEZA 'Jedva smo čekali doći doma, najgora je bila neizvjesnost'

Cruiser Carnival Breeze doveo je ovog utorka hrvatske pomorce natrag svojim domovima, a među njih 93, nalaze se i Dubrovčani. Upravo je po izlasku s cruisera svoje dojmove s nama podijelila i Dubrovkinja Tina Milošević.

-Jako mi je drago da sam ponovno u svome gradu. Sve je bilo dobro, samo što nam nisu davali nikakve informacije pa smo sve morali sami ‘iskopati’, pitati s kopna i drugih brodova. Ta neizvjesnost je bila najgora drugo je sve prošlo u redu. Morali smo se držati strogih pravila izolacije. Vjerujem da ću opet ići na brod, ali pričekat ću šest mjeseci, tad bi me mogli pozvati. Prvo će zvati one koji su do sada bili doma – govori nam Tina koja već pet godina radi na Carnivalu.

S Carnival Breeza iskrcao se i pomorac Elvis iz Zadra koji je istaknuo kako ih je epidemija pogodila i kako nisu očekivali da će se sve ovako odviti.

-Kad su otkazali letove, mislim da je kompanija izašla u susret maksimalno, ali sve je bilo otežano. Nije bilo najugodnije, ali sada smo tu, emocije naviru i to je najvažnije – rekao je ovaj pomorac.

Više o drugom valu repatrijacije pomoraca rekao je ITF Koordinator Inspektorata i Voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku Romano Perić. Pojasnio je kako je Carnival Breez uplovio s malim zakašnenjem te da se na brodu nalaze 93 Hrvata te ukupno oko 1100 pomoraca.

-Od ostalih nacionalnosti 48 je državljana Crne Gore, 215 državljana Srbije, oko 105 državljana Bosne i Hercegovine, imamo i veliki broj albanskih državljana. Za sve one kojima je povratak omogućen cestovnim putem, koji putuju u države iz okruženja, transport će biti omogućen autobusima. Imamo dalje dva charter leta za Italiju za talijanske državljane, članove posade, njih je više od 150. Riječ je o letovima za Rim i Cataniju, zatim tu je i let za Bugarsku te dva za Bjelorusiju – rekao je Perić te dodao kako bi Carnival u gruškoj luci trebao boraviti dva dana, ali da je tako trebalo biti i s Carnival Magicom pa je već sedam dana u luci.

-To nije problem, to je stvar koja je dogovorena s kompanijom te sve teče po planu – istaknuo je Perić te dodao kako su im se pomorci obraćali oko sitnih problema te da je njihovo rješavanje u procesu.

Perić se dotaknuo i protokola iskrcaja putnika. Naglasio je kako je riječ isključivo o posadi koja je 50-ak dana provela na brodu.

-Svaki im je dan mjerena temperatura, bilo tko tko je imao bilo kakav problem mogao se na brodu javiti medicinskom timu i liječniku te na licu mjesta dobiti adekvatnu medicinsku skrb. Testirani su po tri puta dnevno pa tu nema problema – zaključio je Perić.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist