Aktualno

DUBROVKINJA O DANAŠNJOJ MLADEŽI Prof. Milošević: ‘Iskazanu pažnju učenici su mi trostruko vratili!’

DUBROVKINJA O DANAŠNJOJ MLADEŽI Prof. Milošević: 'Iskazanu pažnju učenici su mi trostruko vratili!'

Gošća današnje emisije Nedjeljom u dva bila je profesorica hrvatskog jezika u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik Maja Milošević koja je u studiju HRT-a ispričala o nastavnom programu koji vapi za reformom, učenicima za rasterećenjem od nepotrebnog gradiva, ali i profesorima pred koje se ponekad postavljaju nesuvisli zahtjevi. 

– Često sam u zadnje vrijeme razočarana. Ne zbog učenika. Ja se trudim. Doma se pripremim za nastavu i onda dođem u razred gdje svi spavaju. Vi imate dvostruku ulogu – morate ih probuditi i zainteresirati za ovaj predmet koji je jako važan za državnu maturu – rekla je Milošević.

Mladi žele da ih svi puste na miru, oni nisu glupi, objasnila je, jednostavno se ponašaju kao laptop prepun podataka kojeg je potrebno malo pročistiti.

– Nastavni program je prezastarjeo. Trebalo ga iz korijena mijenjati. Bolje da ne govorim o lektiri. Meni doduše fali koja godinica do mirovine, ali sam spremna za njih sve te knjige pročitati ispočetka i obraditi na novi način. kad bi znala da ću od druge strane dobiti neku povratnu informaciju. Mogu reći da nas je ovaj ‘lumen’ čak rastužio. Iscrpljuje zadnji atom snage iz nas. To je jedan vid kolegija gdje se mi sastajemo i rješavamo zadatke kojima želimo pokazati kakvu nastavu ubuduće razmišljamo. Meni odgovore često vraćaju jer sam izvan okvira pa o jednom Skupu napišem pet stranica. Oni mi na to kažu ‘žao nam je, vidi se da ste vrijedni i radite organizirano, ali to nam ne treba, pogledajte u kolegice’. Ona je pak napisala tri rečenice –  komentirala je Milošević o mediokritetima koji su u sustavu na cijeni.

Kako bi se ostvarila promjena, smatra, potrebno je vratiti povjerenje među profesore i nastavnike. Nužno je promijeniti mišljenje da u školama rade neki zlotvori koji muče mlade.

– Naša zadaća ih je odgojiti. Imate roditelje koji u potpunosti zapostavljaju svoju djecu. To se odmah vidi jer su nedisciplinirani. Međutim, umjesto da ih se kažnjava izbacivanjem iz škole mora ih se pustiti da dođu do izražaja. Svaki put kad sam skrenula pozornost na jednog takvog učenika on mi je trostruko vratio – zaključila je ova Dubrovkinja spomenuvši kako joj nije neobično u šetnji gradom susresti đake koje joj lete u zagrljaj.

Čitavu emisiju možete pogledati OVDJE

Pročitajte još

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija