Grad

Dubrovkinja Ana Knego pokrenula akciju za kupnju novog mamografa! Uključite se i vi!

Dubrovkinja Ana Knego pokrenula akciju za kupnju novog mamografa! Uključite se i vi!

Naša sugrađanka Ana Knego, dugogodišnja tajnica Turističke i ugostiteljske škole, danas u mirovini, pokrenula je hvalevrijednu humanitarnu akciju za kupnju novog mamografskog uređaja za Opću bolnicu Dubrovnik.

Ovo ne radi za sebe, rekla nam je, nego za sve žene kojima će mamograf služiti za dijagnostiku i rano otkrivanje raka dojke.

U nastavku donosimo njeno pismo u kojem objašnjava razloge zbog kojih se odlučila na ovu hvalevrijednu akciju, ali i kojim poziva sve da se u nju uključe:

 

Poštovani sugrađani i dragi prijatelji!

U meni već dugo tinja ideja koju sam napokon odlučila ostvariti – pokrenuti dobrovoljnu akciju doniranja sredstava za kupnju novog mamografa našoj bolnici.

Prema mojim saznanjima, mamograf u dubrovačkoj bolnici kupljen je 2001. godine i na njemu se godišnje obavi oko 3 tisuće pregleda. Jamstveni rok mamografa po standardima u radiologiji je devet godina, što znači da je naš već dobro dotrajao, rendgenska cijev, koja čini 40 posto vrijednosti uređaja i pitanje je dana kada će poći.

Svake godine u našoj Županiji je od 80 do 90 novooboljelih žena, samo u mojoj ulici u posljednjih 12 godina od raka dojke oboljelo je 13 žena, od kojih su dvije, nažalost, preminule. Uzevši u obzir postotak žena, sve češće i muškaraca, među kojima je i moj dundo, te činjenicu da sam i sama odlazeći na zakazane preventivne preglede nekoliko puta čula rečenicu: ‘Mamograf je u kvaru’, dubrovačkoj bolnici doista treba novi mamograf!

Novi 3D mamograf unaprijedio bi postupak pregleda, ubrzao i olakšao dijagnostiku, prevenirao ovu zloćudnu bolest današnjice za sve pacijente iz naše županije i okolnih sredina. Novi mamograf ne može spriječiti nastanak bolesti, ali može pomoći u pravovremenom otkrivanju raka u najranijem, lokaliziranom stadiju kada je uspješnost liječenja najveća.

Iako sam umirovljenica, iako ne vladam modernom tehnologijom i nisam aktivna na mreži, ostvarila sam već niz kontakata s nekoliko renomiranih dubrovačkih tvrtki koje su voljne donirati financijska sredstva. Znam kako naš Dubrovnik ima veliko srce, pokazali smo to bezbroj puta raznim dobrotvornim akcijama. Učinimo sad isto za naše žene, kćeri, majke, none, za nas! Pozivam sve koji žele, mogu i znaju kako da mi se pridruže.

Cijena novog 3D mamografa je 2 milijuna kuna, čini se nedostižno, no istinski vjerujem kako ćemo svi zajedno uspjeti.

Ideja je realizirana u suradnji i dogovoru s gradonačelnikom gospodinom Androm Vlahušićem, ravnateljem Opće bolnice dr. Marijom Bekićem te Davorom Miloglavom i dr. Markom Margaritonijem iz Lige protiv raka Dubrovnik.

Ana Knego

 

Uplate se vrše na žiro račun Lige protiv raka Dubrovnik:

IBAN: HR9524070001500318004

 

 

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist