Vaše vijesti

DUBROVČANIN UKAZAO NA NEPRAVILNOSTI Je li se na Pločama pogodovalo privatnom investitoru?

DUBROVČANIN UKAZAO NA NEPRAVILNOSTI Je li se na Pločama pogodovalo privatnom investitoru?

Dubrovčanin Nino Klečak obratio nam se ispred građana iz Hvarske ulice na Pločama iza Grada napisom u kojem apelira na ‘što hitniju reviziju građevinske dozvole koju je odjel za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje izdao 29. lipnja 2018. godine.’ Njegovo očitovanje prenosimo u cijelosti.

Naime, kako se u zadnje vrijeme u našem Gradu povela rasprava o GUP-u u koju se sam gradonačelnik uključio citiram ‘Vrlo često dobivam kritike naših sugrađana koji me upozoravaju na nevjerojatne situacije koje se događaju na gradilištima, kako niču zgrade na čudnim mjestima te trajno uništavaju vizure grada Dubrovnika. Upravni odjeli moraju izdavati dozvole i na tim mjestima samo iz razloga jer je to sve dozvoljeno GUP- om. Tako danas imamo zgradu na Gimanu, gradi se u Lapadu i trajno uništava vizura Uvale Lapad, investitor iza zgrade Grawe-a je potkopao cijelu cestu i gradi veliku zgradu na tom području. Sve to su dopustile posljednje izmjene GUP-a Grada Dubrovnik i iako građani mene smatraju odgovornim za ovu novogradnju s istom nemam nikakve veze. Grad treba zaštititi i ograničiti ovakve sulude gradnje jer ovakav GUP će sve uništiti. Stoga ćemo žurno pokrenuti izmjene i dopune GUP-a, ne kako bi osigurali nove zone građenja nego upravo suprotno, kako bi ograničili ono što su posljednje izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika dozvolile i kako bi konačno rekli građevinskom lobiju DOSTA JE BILO’ želio bih Vam skrenuti pozornost na projekt tvrtke IN TREND na k.č 3084/1 k.o Dubrovnik.

Naime, radi se o projektu koji bi mogao postati ‘Giman na Pločama’ u kojem se prema GUP-u odobrila građevinska dozvola za gradnju poslovne zgrade visoke katnosti koja će trajno narušiti vizure Staroga grada te jednostavno stršiti u prostoru. (Slike u prilogu). Navedena zgrada bi se jasno vidjela (crveni krak strelice) s ceste, Porporele, Lokruma, zidina, Srđa…

29. lipnja 2018. godine gradski odjel izdaje građevinsku dozvolu u vrijeme kad je u Bahreinu UNESCO donosio odluku o ‘buffer zoni’. Zašto se navedeni projekt nije uputio na HIA procjenu u UNESCO? Je li se ovdje pogodovalo privatnome investitoru? (IN TREND, Mirko Obrvan).

Dok se gradonačelnik prepucava preko medija sa građevinskim lobijem, privatni investitori na 200 metara zračne linije od njegovog ureda pokušavaju trajno uništiti sve ono što su nam naši stari ostavili u baštinu.

Grad Dubrovnik kao biser svjetske baštine ne zavrjeđuje ovakvu nebrigu oko prostora! Pozivam Vas da nam pomognete da, ako je potrebno, naprave reviziju dozvole te da se navedeni projekt pošalje na procjenu u UNESCO.

Nino Klečak

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist