Hrvatska

Dubrovčanin ostaje bez posla? Lonza: Nadziremo 200 osoba koje peru milijardu kuna!

Dubrovčanin ostaje bez posla? Lonza: Nadziremo 200 osoba koje peru milijardu kuna!

Šef poreznog USKOK-a Paulino Lonza, koji treba razotkrivati utajivače, ekskluzivno je za Dnevnik Nove TV progovorio o tome koliko osoba trenutačno nadziru. Sumnja se da “peru” oko milijardu kuna.
No, uskoro će sve to biti povijest jer je ministar Zdravko Marić odlučio ugasiti Porezni USKOK te ga pripojiti Poreznoj upravi. Naime, u Općem poreznom zakonu – poslanom na usvajanje zastupnicima – poreznog USKOK-a više nema. Gostujući jučer u Dnevniku Nove TV ministar financija je poručio – ured će biti bolje pozicioniran i kadrovski pojačan, prenosi Dnevnik.hr.
U rukama Paulina Lonze, načelnika Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, su predmeti teški milijardu kuna. I tim od 15 “najopasnijih” i posebno istreniranih poreznika. No, na pitanje je li on hrvatski Elliot Ness, on odgovara da nije.
“Pa ne bih se sad tako nazvao, mi smo imali određene tečajeve od kolega američkog IRS-a koji su se održali ovdje u Hrvatskoj”, ističe Lonza. Razotkrivaju financijski kriminal, izvlačenja novca, porezne utaje. Trenutačno češljaju oko 200 osoba. Za USKOK spremaju nove kaznene prijave.
“Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara trenutno radi na 100-tinjak predmeta”, pojašnjava Lonza. “Govorimo o iznosima što nepripadne imovinske koristi što dakle utajenog poreza ili pak opranog novca preko jedne milijarde kuna ako ne i više”, ističe ekskluzivno za Dnevnik Nove TV.
U dvije godina koliko postoje kao Porezni uskok prijavili su mnoge. Najzvučniji – Zdravko Mamić. Čak tri kaznene prijave teške oko 300 milijuna kuna – od utaje poreza do izvlačenja novca iz Dinama. I rade to drukčije od kolega iz Porezne uprave.
“Nešto što se ovdje može obraditi u roku mjesec do dva dana bi zapravo u slučaju upravnog postupka bi trajalo možda i godinu do dvije dana”, kaže Lonza. Time su i kazneni progoni brži – objašnjava šef sektora koji gubi status samostalnog. Nakon Nove godine vraćaju se u okrilje Porezne uprave. Još sinoć pred kamerama Nove TV potvrdio je to i ministar financija.
Njegov prethodnik, Boris Lalovac (SDP), čija je Vlada sve osmislila neugodno je iznenađen promjenama. “Ljudi su u godinu dana napravili više nego što je Porezna uprava napravila u 25 godina, oni su stručni neovisni nemaju nikakvog političkog utjecaja, evo sad su godinu dana pod ministrom Marićem i daju još bolje rezultate, zato me to čudi”, kaže Lalovac.
Mogla bi to biti nova točka prijepora između Mosta i HDZ-a. Još u prošloj vladi bili su protiv ovog poteza.
“Apsolutno (to) ne podržavamo. Smatramo da bi on i dalje trebao ostati potpuno neovisan kakav je i bio, o tome smo već i upoznali ministra Marića i u tom smislu očekujemo konstruktivne razgovore i dogovor”, ističe Mostovac Maro Kristić. No, u Marićevoj poreznoj reformi, mjesta za samostalni porezni uskok nema. Slažu li se s tim i u Saboru, bit će jasnije idući tjedan.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist