Aktualno

Dubrovčanima povoljnije avio karte za Zagreb?

Dubrovčanima povoljnije avio karte za Zagreb?

Grad Dubrovnik spreman je iz svoga proračuna sufinancirati povratne karte na liniji Zagreb-Dubrovnik za sve svoje stanovnike, kao i sve studente dubrovačkih sveučilišta.

Rekao je to gradonačelnik Andro Vlahušić na sastanku s glavnim direktorom Croatia Airlinesa Srećkom Šimunovićem i izvršnim direktorom Tonkom Rilovićem.

Naime, Vlahušić je s predstavnicima Croatije razgovarao o subvencioniranju turističkih letova iz europskih destinacija tijekom zime prema Dubrovniku u protekloj i narednoj sezoni.

TZ Grada Dubrovnika i Grad Dubrovnik kroz model udruženoga oglašavanja sufinancirali su Croatia Airlinesu više letova tijekom zime 2011/2012 godine u ukupnom iznosu od 1.7 milijuna kuna , a za sezonu 2012/13 očekuje se više od 1 milijun kuna.

Gradonačelnik je zatražio je od uprave nacionalnog avioprijevoznika analizu broja putnika i troškova koje se ostvaruju na cjelogodišnjem prometu domaćih ljudi između Dubrovnika i Zagreba. Prvenstveni interes Dubrovčana su povoljnije karte povratnih letova na liniji Dubrovnik-Zagreb i obratno, a namjera gradske uprave je subvencionirati te letove.

Gradonačelnik je kazao da neprihvatljivim smatra stanje u kojem se subvencije isplaćuju samo za dolazak putnika u Dubrovnik iz europskih središta, a da su za domaće ljude karte za Zagreb često skuplje od povratnih karata za udaljene europske destinacije.

Pritom obje uključene zračne luke, Dubrovnik i Zagreb, izvrsno posluju i ostvaruju ekstraprofite na putnicima iz Dubrovnika, a Dubrovčanima, dodatno ograničenim novom politikom upravljanja državnim granicama na cestama, postavljaju još jednu prepreku u slobodnom kretanju, ističu iz gradske uprave.

Stoga će Grad Dubrovnik za subvencije prijevoza Dubrovčana tražiti potporu i Zračne luke Dubrovnik, čiji je suvlasnik, i Zračne luke Zagreb kroz posebne pogodnosti u zimskom prometovanju između Dubrovnika i Zagreba.

Također, gradonačelnik će, nakon analize koju dostavi Croatia Airlines, uputiti Vladi RH i resornom ministarstvu zahtjev za osiguravanjem posebne subvencije po modelu koji imaju otočani u sustavu nacionalnog putničkog brodara, Jadrolinije.
 

Pročitajte još

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist

[FOTO] DEŠA DUBROVNIK Evo što se sve izrađivalo na uskrsnim radionicama

Dulist

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist