Zanimljivosti

Dubrovčani odali počast Terezi Buconić Gović

Dubrovčani odali počast Terezi Buconić Gović

Komemoracija u spomen na profesoricu Osnovne škole Lapad, dubrovačku spisateljicu, istinsku zaljubljenicu u baštinu svoje Rijeke dubrovačkekao i kulturne i prirodne baštine Grada i šireg dubrovačkoga područja, profesoricu Terezu Buconić Gović

održana je u prostorijama KUD-a Komolac, na Tenturiji.

Nakon Svete mise zadušnice,  koja je služena u Franjevačkom samostanu Pohođenja Marijina u Rožatu, brojni štovatelji njena rada okupili su se večeras u Komolcu kako bi joj odali počast. Na komemoraciji su govorili Marija Đurović i Mato Tomljanović.
 
Podsjetimo, dubrovačka književnica Tereza Gović (1951.) preminula je 11. svibnja nakon duge i teške bolesti. Svojim je pisanjem i objavljenim djelima ostavila dubok književni trag u čuvanju duhovne i materijalne baštine dubrovačkog kraja. 

Objavila je deset knjiga posvećenih zavičaju o kojem je sa stranica svojih djela progovarala posebnim sentimentom i ljubavlju. Knjige Šetnja kroz stare dubrovačke vrtove (1989.), Slike i legende Rijeke Dubrovačke (1990.), Priče oko popreta (1991.), Priče oko popreta 2 (1993.), Dubrovački krajolici (1995.), Dubrovačke povijesne minijature (1997.), Zavičajne priče (1998.) i Dubrovačke crkvice (2002.), Dubrovačke povijesne minijature II. (2007.) i Primorski kalendar (2011.), kao i nekoliko stotina tekstova i priloga u brojnim časopisima, opsežna su ostavština posvećena rodnom kraju, koja je obilježava kao najplodniju i najznačajniju dubrovačku književnicu našeg vremena.

Poseban odnos imala je prema rodnoj Rijeci Dubrovačkoj, a za svoj rad primila je i godišnju Nagradu Grada Dubrovnika za 2002. godinu.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist