Politika

Dubrovčani na listama za Europarlament

Liste za Europarlament stigle su na adresu Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske. Već je poznato kako HDZ-ovu listu nosi Dubravka Šuica, a uz nju je tu još i Ruža Tomašić iz HSP-a.

Na SDP-ovoj listi iz Dubrovnika je tu Oleg Valjalo. Na listi Autohtone Hrvatske stranke Prava je Deniš Šešelj, a Hrvatska čista Stranka Prava – HČSP nosi ime dipl.soc/diol.cro Ksenije Musa i Marina Pekovića iz Konavala.

Na listi Demokratskog centra na drugom mjestu nalazi se dr. sc. Aida Cvjetković, a na listi Hrasta, pokreta za uspješnu Hrvatsku je profesor Dživo Brčić.
Europarlamentari izbori su nešto s čim se Hrvati po prvi put susreću, te će tako, osim za stranke, moći birati i jednog kandidata s predloženih otvorenih lista za koej su glasali. Birači na izborima mogu glasati samo jedanput i za jednu listu kandidata, a buduće zastupnike u Europskom parlamentu birat će po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasovanju.

Petogodišnji mandat sadašnjeg saziva Europskog parlamenta, tijela Europske unije sa 754 zastupnika koje izražava volju 500 milijuna njenih građana, ističe u lipnju iduće godine pa će tada Hrvati još jednom na izbore, ali taj put sa svim drugim građanima Europske unije.

Pročitajte još

NATAŠA GABRIČEVIĆ Građani su siti ideoloških sukoba i populističkih obećanja. Treba počne raditi!

Dulist

NOSITELJ LISTE HNS-A ZA EUROPSKI PARLAMENT Vizija politike i Europske unije by Matija Posavec

Dulist

MATIJA POSAVEC: Vrijeme je za nove političare koji daju rezultate

Dulist