Natrag
22.3.2019 15:31

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Dubrovčani, izađite na EU izbore!”

13.4.2013 @ 21:57 Baldo Marunčić Zanimljivosti
3;3

Podijelite:

Predsjednica Odbora za kulturu, mlade, obrazovanje, medije i sport u Europskom parlamentu Doris Pack posjetila je na poziv Europskog doma Dubrovnik u petak, 12. travnja kampus dubrovačkog Sveučilišta.

Pack je u susretu sa studentima, gimnazijalcima, vježbenicima Dubrovačko-neretvanske županije i drugim građanima izrazila zadovoljstvo skorim ulaskom Hrvatske u EU, istaknuvši kako je Hrvatska tijekom pregovora uspjela provesti gospodarske i upravne reforme. Kao članica Izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu još od 1991. godine aktivno prati događanja u Hrvatskoj i susjednim zemljama, za koje je ustvrdila da im tek predstoji dugi proces reformi, pa nije izvjesno kada će postati članicama EU.

Doris Pack istaknula je kako je Hrvatska bila sastavni dio europskog identiteta i prije razdoblja pregovora s EU, a pristupom Europskoj uniji postat će dijelom ‘globalnog igrača’. Prema njenom mišljenju, Europska unija potrebna je Hrvatskoj, ali i drugim europskim državama, uključujući i njenu rodnu Njemačku, jer se samo zajedno i putem međusobnih dogovora može konkurirati drugim svjetskim gospodarskim i političkim silama.

Prisutne je zanimalo hoće li Hrvatska uspjeti zadržati svoj identitet ulaskom u Uniju, na što je Pack odgovorila potvrdno navodeći primjere drugih zemalja i regija.
– Uđite u EU bez ikakve bojazni o gubitku ne samo nacionalnog, nego i svih vaših regionalnih i lokalnih identiteta – poručila je.

Kao mogućnost izlaska iz krize, odnosno lakšeg pronalaženja posla, Pack je mladim slušateljima preporučila sudjelovanje programima Europske unije za obrazovanje i zapošljavanje mladih. Kao primjer istakla je obavljanje stručne prakse u okviru programa ERASMUS. Više studenata iz različitih država na taj je način bilo u prilici praksu obavljati u njezinom uredu, i iskustva svih bila su odlična.

Pack je najavila i proširenje dosadašnjih obrazovnih programa Europske unije, odnosno osiguravanje dodatnih sredstava za mlade u novom proračunskom razdoblju (2014.-2020.).

Istaknuvši značenje Europskog parlamenta za donošenje proračuna, ali i za druge važne odluke, poput proširenja Unije, pozvala je sve prisutne da, bez obzira na političko opredjeljenje, glasaju na prvim izborima za Europski parlament u Hrvatskoj.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana