Aktualno

Dubrovačkom odvjetniku Peru Lozici pucano u Smarta

Dubrovačkom odvjetniku Peru Lozici pucano u Smarta

Dubrovčaninu Peru Lozici, zagrebačkom odvjetniku i jednom od svjedoka u slučaju Fimi media, u noći na petak izrešetan je automobil.

Na Smart parkiran na nogostupu pred kućom Pera Lozice u Ulici Jagodnjak najvjerojatnije je pucano iz pištolja s prigušivačem. Ispaljeno je više hitaca, a na vozilu je oštećena karoserija te su mu propucane gume.

U pucnjavi srećom nitko nije ozlijeđen, a da nešto nije u redu s njegovim vozilom Lozica je primijetio u petak oko 11 sati. Tada je pozvao policiju, koja je uskoro blokirala cijelo područje tražeći korisne tragove.

– Rano ujutro ulicom je prošao taksi koji je vozio vrlo sporo. Nekoliko minuta nakon toga čuo sam nekoliko hitaca. Nisu bili glasni, pa pretpostavljam da je pucano iz oružja s prigušivačem. Malo nakon toga ulicom su prošla još dva automobila također vozeći sporo – kazao je za Večernji.hr jedan od susjeda Pera Lozice.

Lozica, koji nije bio dostupan za komentar jer je, kako su rekli u njegovu odvjetničkom uredu, otišao na put u inozemstvo te ga neće biti desetak dana, kako neslužbeno doznaje Večernji.hr, dan prije događaja policiji je prijavio prijetnje. Tko i zbog čega mu prijeti, u policiji u interesu istrage ne žele reći ni riječi.

Lozica je drugi svjedok u nekom od velikih korupcijskih postupaka koji je u manje od tjedan dana primio vatreno upozorenje. Prošli vikend bačena je bomba u dvorište kuće Drage Vidakovića, čovjeka koji je svjedočio na suđenju u slučaju Hypo, opisavši da je vidio Ivu Sanadera kako prima žutu kuvertu od Wolfganga Kulterera na parkiralištu Hypo banke u Klagenfurtu.

-U ožujku 2008. nazvao me moj prijatelj Ratko Maček te me je molio da kao odvjetnik u njegovo ime kupim udjele u društvu DOGMA PRESS d.o.o. Zadar. Oni su bili izdavači Hrvatskog lista, a tom prilikom Maček mi je rekao kako bi bilo dobro da društvo ne kupujem na svoje ime, nego na ime neke treće osobe. Također mi je rekao da će on snositi sve troškove te transakcije te da je već ranije dogovorena cijena za kupnju udjela u društvu DOGMI PRESS. Riječ je bila o 520.000 eura, a Maček bi kupio 80 posto u tom društvu. Kazao mi je i da u ugovoru treba biti navedena obveza da Ivica Marijačić ostane vlasnikom 20 posto udjela te da sljedeće četiri godine obavlja uredničke poslove u Hrvatskom listu. Pokušao sam Mačeku reći da je ta cijena previsoka, no on je kazao da je to već dogovoreno. Kazao mi je i da se ne brinem, već da mu napravim uslugu koju je tražio od mene ako mogu – iskazivao je Lozica u istrazi.

Ima li njegovo svjedočenje veze s propucavanjem njegova vozila ili motiv treba tražiti u Lozičinim poslovnim vezama ili pak privatnim odnosima, trebalo bi se ustanoviti istragom, tijekom koje će se zasigurno i malo bolje pretresti još jedna poveznica između njega i Vidakovića – osim što su svjedoci u korupcijskim postupcima koji se vode protiv bivšeg premijera, obojica su svojevremeno radila za Hypo banku.

Lozica je u iskazu pojašnjavao detalje kupovine Hrvatskog lista te je kazao kako je transakcija obavljena preko Željka Vajdića. Posao je realiziran u svibnju 2008. kada je Maček Lozici donio torbu sa 416.000 eura – Bilo je dosta sitnog novca, puno novčanica od 50 eura. Maček mi nije rekao od kud mu taj novac, niti sam ga ja pitao – iskazivao je Lozica, piše Večernji.hr.

Pero Lozica se bavi građanskim i trgovačkim pravom. Osim Hypo banke, za koju je radio kao odvjetnik, jedan od njegovih najpoznatijih klijenata bio je general Vladimir Zagorec. Zagorcu, koji izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog slučaja Dragulji, Lozica je vodio poslove vezane uz poslovne projekte i poduzeća. Lozica je sa Zagorcem bio i kada mu je otet maloljetni sin, točnije kada je Zagorec išao u banku po kredit za otkupninu. O tome što se tada događalo Lozica je i svjedočio tijekom suđenja Hrvoju Petraču i ostalim optuženima za otmicu. Ime Pere Lozice spominjalo se i u kontekstu projekta Sesvetski Kraljevec, odnosno gradskog zemljišta, točnije livade, na kojoj je trebalo izniknuti urbano naselje. Riječ je o projektu Hypo banke, vrijednom 435 milijuna kuna, a Lozica je u tom slučaju bio jedan od ulagača, zajedno s nećakom Slobodana Ljubičića, u to vrijeme zaposlenog u Poglavarstvu Zagreba – piše Večernji.hr.

Ovaj uspješni Dubrovački odvjetnik sa zagrebačkom adresom Dubrovčanima je poznat od vremena organizacije teniskog meča Gorana Ivaniševića i Johna McEnroe na Stradunu u srpnju 2010. On se pored Mie Pećine pojavljivao kao organizator sportskog spektakla. Rodbinske veze za Dubrovnik vežu ga s obiteljima Kortizija – Glavić – Franić.
 

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist