Aktualno

Dubrovačko ‘ZA’ ili ‘PROTIV’

Referendum je podvrgavanje prijedloga novog ustava, ustavnih promjena, nekog zakona ili političke odluke od bitnog značenja (na državnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini) glasovanju građana koji odlučuju o tome sa "za" ili "protiv" ili s "da" ili "ne".

Referendum o ustavnoj definiciji braka održat će se u Hrvatskoj 1. prosinca, a na kojem će se pučanstvo izjasniti želi li da se u Ustav Republike Hrvatske prenese definicija iz postojećeg Obiteljskog zakona, kako je brak zajednica žene i muškarca.

U slučaju uspjeha referenduma, podigao bi se prag za zakonsku izmjenu definicije braka od strane Sabora s natpolovočne većine na dvotrećinsku većinu. Osim glasovanja dvotrećinskom većinom u Saboru, statusno-pravne promjene u definiciji braka bile bi moguće putem novog referenduma.
To će biti 3. referendum u samostalnoj Hrvatskoj, nakon Referenduma o hrvatskoj samostalnosti 1991. i referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a prvi koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana.

Do referenduma je došlo, jer je građanska inicijativa 'U ime obitelji' 14. lipnja predala Hrvatskom saboru 749.316 potpisa građana. Hrvatski sabor je izglasovao raspisivanje referenduma o definiciji braka 8. studenog ove godine.

Stoga, odlučili smo napraviti svojevrsni vox populi među poznatim Dubrovkinjama i Dubrovčanima, kako bismo ustanovili kako 'Dubrovnik diše'.

Više pročitajte u novom broju duLista koji je od jutros u prodaji!

Pročitajte još

NIJE SVUGDJE IZVRSNO Gdje je more bilo dobro, a gdje zadovoljavajuće kakvoće?

Dulist

Dubrovčanin Đuro Lubura predsjednik Hrvatske Mense

Dulist

NE NASJEDAJTE Cirkuliraju lažne poruke o nagradnoj igri Hrvatske pošte

Dulist