Županija

Dubrovačko-neretvanska županija potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti spolova

Dubrovačko-neretvanska županija potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti spolova

I Dubrovačko-neretvanska županija pridružila se Vukovarsko-srijemskoj i Varaždinskoj županiji potpisavši 9. lipnja 2015. godine Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Župan Nikola Dobroslavić potpisom u ime Dubrovačko-neretvanske županije zajamčio je da će se i ubuduće nastaviti provoditi Akcijski plan za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije koji određuje prioritete, aktivnosti i sredstva za njegovu provedbu. Akcijski plan za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova 2011.-2015. ističe krajem 2015. godine, a nakon isteka bit će donesen novi Akcijski plan u kojem će biti korišteni indikatori iz Europske povelje o ravnopravnosti spolova, pišu iz Hrvatske zajednice župana.
Tako će se ispuniti obveza koja nastaje za Dubrovačko-neretvansku županiju kao potpisnicu Povelje, a istovremeno će se koristili indikatori iz Europske povelje, kao i dobra praksa razvijena između potpisnica Europske povelje. Dubrovačko-neretvanska županija će se povezati sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u Hrvatskoj što će omogućiti razvoj znanstvenih indikatora koji omogućuju praćenje i mjerenje implementacije Europske povelje unutar Pilot projekta.
Zaključak o potpisivanju Povelje donijela je Županijska skupština nakon rasprave na 10. sjednici održanoj 29. travnja i ovlastila župana Dobroslavića da potpiše Povelju.
Europska povelja o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini pokrenuta je prije devet godina. Na taj je način Vijeće europskih općina i regija (CEMR) željelo dodatno potaknuti lokalne i regionalne vlasti na implementaciju politike ravnopravnosti spolova u praksi i to političkim obvezivanjem – potpisivanjem Povelje.
Renata Skoko, nacionalna koordinatorica koju je imenovala Hrvatska zajednica županija kao članica CEMR-a, broj novih potpisnica smatra pozitivnim pomakom koji je rezultat provođenja Pilot projekta za razvoj indikatora za mjerenje implementacije Europske povelje o ravnopravnosti spolova žena i muškaraca na lokalnoj razini.
Europsku povelju o ravnopravnosti spolova do sada je potpisalo 1450 lokalnih i regionalnih vlasti iz 29 država. Iz Hrvatske su to do sada učinili Vukovarsko-srijemska županija, Varaždinska županija, Delnice, Opatija, Vodice i Solin, pišu iz Hrvatske zajednice županija.
Renata Skoko na kraju je naglasila važnost potpisivanja Povelje čime se izražava politička volja za implementaciju politike ravnopravnosti spolova u sve segmente političkog, gospodarskog, društvenog i kulturnog života te pozvala sve općine, gradove i županije da pristupe potpisivanju Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini.

 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist