Kultura

DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Aljoša Jurinić oduševio nastupom, a večeras slijedi recital

DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Aljoša Jurinić oduševio nastupom, a večeras slijedi recital

U sklopu Dubrovačkog glazbenog proljeća, jedan od najboljih hrvatskih pijanista, Aljoša Jurinić, sinoć je u crkvi Male braće nastupio s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Koncertom je ravnao dirigent Christoph Campestrini, a publika je imala priliku čuti mladog pijanista u Prokofjevljevom Koncertu za klavir i orkestar br. 2 u g molu. Riječ je o djelu kojeg dubrovačka publika nije imala priliku često čuti, a slovi za jedno od najzahtjevnijih klavirskih koncerata. Prokofjev je ovo djelo napisao 1913. godine, međutim ono je uništeno u požaru Ruske revolucije, stoga ga je obnovio deset godina kasnije.

Publika je dugo pljeskala pijanistu, a Aljoša se zahvalio odsviravši bis. U drugom dijelu koncerta, publika je imala priliku čuti Schumannovu Simfoniju br. 4 u d molu, op. 120.

Svu težinu ovog klavirskog koncerta Aljoša Jurinić publici je prenio na sinoćnjem koncertu. Publika je itekako prepoznala talent nagrađivanog glazbenika. Aljoša je, naime, pobjednik uglednog pijanističkog natjecanja Robert Schumann, finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi, pobjednik 3. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Encore! Shura Cherkassky u Milanu, 4. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Luciano Luciani u Cosenzi, 5. međunarodnog pijanističkom natjecanju u Massarosi 2014 godine i brojnih drugih međunarodnih natjecanja. Također, Aljoša je dobitnik i svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, uključujući godišnju nagradu Vladimir Nazor za 2015. godinu, čime je postao najmlađi dobitnik te nagrade u povijesti.

Sljedeći koncert Dubrovačkog glazbenog proljeća je već večeras. Ponovno u crkvi Male braće s početkom u 20.30 sati, Aljoša Jurinić će održati recital. Program je sljedeći:

L. van Beethoven Sonata br.13 u Es-duru, Op. 27
F. Chopin 6 Etida, Op. 25
A. Dorman Sonata br. 5
F. Liszt La Leggierezza
F. Liszt Mađarska rapsodija br. 11

Ulaznice za koncerte Dubrovačkog glazbenog proljeća su dostupne u uredu Orkestra od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica te jedan sat prije početka koncerta.

Povlaštene cijene (10 kuna za korisnike Libertasovog pokaza, 20 kuna za umirovljenike, za građane stare gradske jezgre i studente s kulturnom iskaznicom besplatan ulaz, te 30 posto popusta za građane na standardne cijene ulaznica) dostupne su isključivo na blagajni orkestra. Preporuča se prethodna rezervacija na broj 417 110 koji je ujedno i broj za informacije.

Tekst i foto: DSO

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist